نقشه برداری معدن به روش پهپاد و زمینی – نحوه انجام و نکات مهم

نقشه برداری معدن به روش پهپاد و زمینی - نحوه انجام و نکات مهم

نقشه برداری در معدن از ضروری ترین کارهایست که می بایست در تمامی مراحل مختلف عملیات ( اکتشاف و محاسبه ذخیره، احداث راه دسترسی به معادن روباز و زیر زمینی، حفاری، آتشباری و استخراج معادن و …) انجام گیرد و عملا بدون داشتن نقشه نمی توان کاری را بطور صحیح و اصولی در معادن پیش برد. به همین خاطر لازم است تا از همان ابتدای اکتشاف و یا شروع استخراج، برای نقشه برداری تمهیدات لازم اندیشیده شود.

یکی از تمهیدات لازم تهیه تجهیزات نقشه برداری مناسب است. مدت هاست که از ابزارهایی نظیر نیوو، تئودولیت، توتال استیشن و GPSهای مولتی فرکانس جهت برداشت و پیاده سازی نقاط در نقشه برداری معدن استفاده می شود. اما امروزه ابزارهایی نظیر پهپاد و یا لیزراسکنرها باعث افزایش بهره وری، افزایش سرعت و کاهش هزینه های عملیات میدانی شده اند.

از دیگر موارد مورد نیاز، ایجاد شبکه نقاط ثابت (بنچ مارک ها) جهت برداشت ها و پیاده سازی ها در طول فعالیت معدن است که این امر سبب می گردد مدیریت معدن و نقشه های آن ساده تر شده، پیچیدگی های برداشت کمتر گردد و بهره وری افزایش یابد. این موضوع در معادن زیر زمینی بسیار حساس تر شده، بطوریکه در صورت عدم ایجاد نقاط ثابت و حفظ آنها، امکان تغییر مسیر حفاری وجود دارد و همین امر سبب به هدر رفتن مبالغ هنگفتی جهت استخراج می گردد.

نقشه برداری با پهپاد در معادن, اینسپایر 2, پهپاد فتوگرامتری, پهپاد نقشه برداری, نقشه برداری هوایی با پهپاد, نقشه برداری با پهپاد, مولتی روتور, کوادکوپتر, هواپیما, نقشه برداری هوایی چیست؟, خرید پهپاد نقشه برداری, خرید پهپاد, کاربردهای پهپاد, پهپاد در معدن, فتوگرامتری برد کوتاه, میثم رفیعی, فتوگرامتری پهپاد, آموزش پهپاد فتوگرامتری, آموزش پهپاد نقشه برداری, آموزش نقشه برداری با پهپاد, پهباد, فروش پهپاد فتوگرامتری, قیمت انواع پهپاد نقشه برداری, عکسبرداری هوایی با پهپاد, تحقیق در مورد نقشه برداری هوایی, فتوگرامتری با پهپاد, آموزش آنلاین نقشه برداری با پهپاد, مجوز پهپاد, کاربرد پهپاد در نقشه برداری, فتوگرامتری هوایی, پهپاد لایکا, قیمت پهپاد نقشه برداری در ایران, اجزاء سامانه پهپاد نقشه برداری, گیمبال, دوربین هوایی برای نقشه برداری, دوربین مناسب برای پهپاد, دوربین متریک, دوربین مناسب برای فتوگرامتری, فانتوم 4 پرو ورژن 2, phantom 4 pro v2 , drone mapping , uav photogrammetry , پهپاد سم پاشی, پهپاد دیده بانی, پهپاد مخصوص نقشه برداری, هواپیمای مدل برای نقشه برداری, Drone mapping, uav photogrammetry, agisoft photoscan, image processing, uav image processing, aerial mapping, phantom 4 pro, unmanned aerial vehicle, photoscan tutorial, dgi go tutorial, drone price, quadcopter, dji s1000, metric camera, ground control point for UAV, inspire 2, groundcontrol, trimble uav, tareq uav, taregh uav, ebee plus uav, leica drone, mine mapping with drone, skywalker, tareqh, qgroundcontrol

 

وظایف نقشه بردار در معادن زیر زمینی و روباز

نقشه برداری در معدن را می توان به دو دسته کلی با عناوین « نقشه برداری زیر زمینی» و « نقشه برداری معادن روباز » تقسیم نمود که در ادامه به وظایف یک نقشه بردار در این معادن پرداخته خواهد شد. تفاوت این دو دسته در روش های برداشت، تجهیزات مورد استفاده، سختی های کار و موارد مورد نیاز کارفرماست.

هدف در نقشه برداری زیرزمینی معادن ، هدایت مسیر و ارائه گرای حفاری، مشخص نمودن کانال های زهکشی، تعیین محل های انفجار، تشخیص مکان های ریزش، برداشت های مقاطع و مواردی از این دست است.

در نقشه برداری زیر زمینی نیاز است تا از تجهیزات نقشه برداری نظیر نیوو، تئودولیت، توتال استیشن های دقیق و لیزر اسکنرها استفاده شود. طبیعتا از تئودولیت و توتال استیشن می توان برای برداشت و پیاده سازی استفاده نمود، اما از لیزراسکنرها معمولا برای برداشت استفاده می شود.

در نقشه برداری معادن روباز نیز عملیات های برداشت و پیاده سازی نیز وجود دارد. برداشت وضع موجود و تهیه نقشه های توپوگرافی (منحنی میزان) و تعیین محل تاسیسات معدن، برداشت ترانشه ها و سینه کارها، برداشت دپوها (دپومتری) و تعیین احجام، پیاده سازی مسیرهای دسترسی، پیاده سازی محدوده شبکه حفاری (الگوی حفاری) و … از جمله وظایف یک نقشه بردار در معادن روباز است که در این مقاله صرفا به کاربردها و روش های نقشه برداری در معادن روباز می پردازیم.

 

نقشه برداری معدن روباز

 

ایجاد سیستم مختصات مبنا با پیاده سازی بنچ مارک ها

همانطور که گفته شد بهتر است در ابتدای شروع به فعالیت معدن، نگاه ویژه ای به نقشه بردار و عملیات نقشه برداری داشت. زیرا در صورت عدم استفاده از نقشه، نمی توان وضع موجود را به درستی بررسی نمود، نمی توان احجام مواد معدنی استخراج شده را محاسبه نمود و در نهایت همین موارد ساده چالش های زیادی را بین کارفرما و پیمانکار بوجود خواهد آورد. به همین خاطر بهتر است در ابتدای کار، یکسری نقاط ثابت (بنچ مارک) در مکان های مناسبی در معادن نصب شود.

 

ویژگی بنچ مارک ها

بهتر است مختصات بنچ مارک ها در سیستم مختصات کارتزین سه بعدی و سیستم تصویر UTM بوسیله GPSهای مولتی فرکانس (گیرنده های GNSS) با دقت بالا محاسبه و تعیین شود. البته باید مدنظر داشت که سیستم تصویر مورد استفاده در برخی از معادن قدیمی، ممکن است تفاوت های با سیستم UTM کنونی داشته باشد و یا حتی به نوعی از سیستم مختصات محلی استفاده کرده باشند.

تعداد بنچ مارک ها بهتر است از 3 عدد کمتر نباشد. علاوه بر این لازم است تا انتهای زمان فعالیت معدن، از این بنچ مارک ها به خوبی محافظت شود. در صورت نیاز به تخریب مکان بنچ مارک ها، می توان بنچ مارک (های) جدیدی را در قسمت های دیگر معدن ایجاد نمود و مختصات آنها را طبق سیستم مختصات بنچ مارک های قبلی تعیین نمود. برای ایجاد بنچ مارک ها می توان از نمونه استوانه ای آن استفاده نمود. به بنچ مارک های استوانه ای با ارتفاع حدود 120 سانتیمتر پیلار گفته می شود.

کاربرد بنچ مارک ها

طبیعتا برای انجام هر عملیات نقشه برداری به بنچ مارک های فوق الذکر نیاز است. از بنچ مارک های می توان برای برداشت وضع موجود و تهیه نقشه های توپوگرافی با توتال استیشن یا GPSهای مولتی فرکانس، تعیین مختصات نقاط کنترل زمینی در تهیه نقشه با پهپاد، تهیه نقشه و یا مدلسازی سه بعدی دیواره های معادن به روش فتوگرامتری برای بررسی درزه ها و گسل ها، پیاده سازی پترن های حفاری جهت انفجار به کمک توتال استیشن یا GPSهای مولتی فرکانس، پیاده سازی راه های دسترسی و تاسیسات ساختمانی و مواردی از این دست استفاده نمود.

نکته ای که توصیه می شود در برداشت به کمک گیرنده های مولتی فرکانس در معدن رعایت نمایید، برداشت به روش بیس و روور (Base & Rover) است. بدین معنی که می بایست یک دستگاه را بعنوان بیس بر روی یک بنچ مارک با مختصات معلوم قرار داد، سپس GPS دوم را با رادیو به بیس متصل نمود و نقاط را به کمک آن برداشت کرد. همانطور که دریافتید، در این روش لازم است تا حداقل 2 دستگاه GPS مولتی فرکانس رادیودار داشته باشید. این روش یکی از دقیق ترین روش ها در برداشت با گیرنده های مولتی فرکانس است. برای دریافت مشاوره جهت خرید GPS مولتی فرکانس می توانید با شماره های آکادمی مان تماس حاصل نمایید.

 

روش های نقشه برداری در معدن روباز

در نقشه برداری معادن روباز از تمامی روش های و تجهیزات نقشه برداری زمینی می توان استفاده نمود. برخی از تجهیزات نقشه برداری نظیر نیوو، توتال استیشن و یا GPS های مولتی فرکانس جهت برداشت و همچنین پیاده سازی استفاده می شوند. اما ابزارهایی نظیر لیزر اسکنرها و پهپادها معمولا جهت برداشت وضع موجود استفاده می شوند.

معمولا استفاده از توتال استیشن و یا GPSهای مولتی فرکانس برای برداشت مناطق معدنی کاری زمانبر و طاقت فرسا به حساب می آیند. به این دلیل که لازم است تکنسین نقشه بردار، تمامی قسمت ها را پیاده رفته و نقاط مختلفی را برداشت نماید. این کار در مناطق صعب العبور و یا مناطق با مواد معدنی خاص دشوار و خسته کننده شده و در برخی موارد باعث آسیب دیدن فرد نقشه بردار می گردد.

اما استفاده از تکنولوژی هایی نظیر لیزر اسکنرها و یا پهپاد می تواند عملیات نقشه برداری زمینی و برداشت های میدانی را سریعتر و به صرفه تر نماید.

البته با توجه به قیمت بالای لیزراسکنرها در کشور ما، شاید هزینه برداشت به کمک لیزراسکنر در برخی موارد مقرون به صرفه نباشد، اما در برخی مناطق به ناچار مجبور به استفاده از این ابزار هستیم. این در صورتی است که برداشت با لیزراسکنر باعث تسریع در برداشت منطقه نیز می گردد. از آنجایی که مستقیما ابرنقاط برداشت می شوند، نیازی به پردازش های زمانبر (نظیر پردازش تصاویر پهپاد) جهت رسیدن به داده هایی نظیر ابرنقاط نمی باشد و همین امر این ابزار نقشه برداری را به یکی از کاربردی ترین ابزارها در کشورهای توسعه یافته جهت برداشت تبدیل کرده است.

 

روش دیگری که امروزه مورد توجه مهندسین نقشه بردار مخصوصا در معادن قرار گرفته است، تهیه نقشه به کمک پهپاد در معدن می باشد. در ادامه در خصوص تهیه نقشه معدن به کمک پهپاد بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

نقشه برداری معدن با پهپاد

همانطور که در بالا اشاره شد، امروزه استفاده از پهپاد به دلیل مزایای متعددی که دارد، مورد توجه مهندسین نقشه بردار و حتی شرکت های استخراج معادن قرار گرفته است. به کمک پهپاد می توان برداشت های میدانی را سریعتر، کم هزینه تر و با راندمان بیشتر انجام داد.

نقشه برداری معدن با پهپاد

منظور از راندمان بیشتر این است که در عین افزایش سرعت و کاهش هزینه ها، می توان به داده های مفیدی نظیر ابرنقطه، ارتوفتو، مدل های سه بعدی و مدل های رقومی ارتفاعی (DEM) نیز دست پیدا کرد.

از این داده ها می توان جهت اکتشاف، طراحی معدن، ایجاد راه های دسترسی، استخراج معادن و برداشت وضع موجود و دپومتری و همچنین بررسی احتمال ریزش دیواره ها بخوبی استفاده کرد.

برای مثال داده ای نظیر ارتوفتو می تواند به مهندسین اکتشاف جهت مشاهده جزئیات بیشتر از زمین با کیفیت بالا بدون پیمایش تمامی منطقه کمک نماید. یا اینکه از ابرنقاط می توان جهت تولید نقشه های توپوگرافی و همچنین تولید مدل های سه بعدی جهت طراحی معادن استفاده نمود.

از DEM منطقه نیز می توان کاربردهای متعددی را متصور شد. یکی از این کاربردها محاسبه احجام مواد معدنی استخراج شده و یا قابل استخراج است که به نسبت نقشه برداری زمینی می تواند شما را به دقت بالاتری برساند. علاوه بر این به کمک یک DEM با کیفیت می توانید جریان های آب ناخواسته و کنترل نشده (نظیر باران و رسوبات) را به خوبی مدیریت و کنترل نمایید.

به کمک تصویربرداری هوایی با پهپاد و تهیه یک مدل سه بعدی با کیفیت و دقیق می توان مناطق پرخطر و حادثه خیز احتمالی را بدون مراجعه حضوری یک کارگر و آسیب رساندن به آن تشخیص داد و تمهیدات لازم برای جلوگیری از خطرات احتمالی را اندیشید. همچنین این موضوع امنیت بیشتری را نیز برای مهندسین نقشه بردار جهت برداشت مناطق پرخطر نظیر لبه ترانشه ها و کوه ها فراهم می آورد.

 

مدل سه بعدی از معدن کرومیت بیرجند

(با موس یا تاچ می توانید مدل را جا به جا کنید)

تفاوت نقشه برداری زمینی و پهپاد در معادن

علاوه بر اینکه پهپاد می تواند عملیات های میدانی را سریعتر کرده و داده های متعددی را به نسبت نقشه برداری زمینی ارائه نماید، می توان گفت در اکثر موارد و با رعایت نکات لازم، محاسبه حجم عملیات خاکی یا محاسبه حجم مواد معدنی و همچنین تولید نقشه توپوگرافی به کمک پهپاد دقیق تر از روش زمینی خواهد بود.

علت این امر آنست که در روش پهپاد پس از پردازش تصاویر به داده ای با عنوان ابرنقاط دست پیدا می کنیم. ابرنقطه داده ایست که نظیر نقاط برداشتی در روش زمینی، برای هر نقطه آن سه مولفه x,y,z داریم، تراکم نقاط بسیار بیشتر است (برای مثال هر 5 سانتیمتر یک نقطه) و همچنین برای هر نقطه، رنگ آن را نیز می توان متصور شد. یعنی برای هر نقطه شش مولفه x,y,z,R,G,B محاسبه می گردد. از سه مولفه مختصاتی نقاط، برای محاسبه احجام و تولید نقشه توپوگرافی استفاده می شود و از رنگ نقاط نیز می توان برای تشخیص عوارض جهت مقاصد مختلف استفاده نمود.

حال که با ابرنقاط آشنا شدید، احتمالا بتوانید تفاوت روش زمینی و پهپادی را در تهیه احجام و تولید نقشه توپوگرافی (منحنی میزان ها) بهتر درک نمایید. معمولا در روش برداشت زمینی به کمک توتال استیشن یا GPS های مولتی فرکانس، هر چندین متر (بسته به مقیاس نقشه و عوارش موجود) یک نقطه برداشت می شود.

اما در روش پردازش تصاویر پهپاد و تولید ابرنقاط، هر چند سانتیمتر یک نقطه تولید شده و این امر سبب می گردد شکل منطقه دقیق تر بازسازی شده و حجم دقیق تری از دپو موجود ارائه گردد. یعنی به کمک ابرنقاط می توان مدلسازی را با دقت بسیار بالاتری انجام داد و مدلسازی دقیق تر به محاسبه حجم دقیق تر و یا تولید نقشه دقیق تر کمک می نماید.

کار معدن، کاری بسیار پیچیده و خطرناک است. از کشف معدن تا مدیریت فروش مواد استخراج شده، بخش های متفاوتی در این صنعت وجود دارد. عظمت این پروژه می تواند منجر به مسائل مختلفی در سایت و محل کار شود.

خوشبختانه با استفاده از داده های پهپاد می توان به مدیریت سایت کمک نمود بطوری که تمامی افراد مشغول در پروژه بتوانند در محیطی امن، سوداور، کارآمد و آگاهانه کار خود را انجام دهند.

در ادامه مزایای استفاده از پهپاد برای معادن را مفصل شرح دادیم.

مزایای استفاده از پهپاد در معادن

1.امنیت

کار معدن، یک کار ساده و درعین حال خطرناک است. به همین دلیل وجود و حس امنیت برای افراد مشغول در محوطه معدن بسیار مهم و ارزشمند است. صنعت معدن صنعتی بسیار ضروری است چرا که منابع مهم و مورد نیاز را از زمین به دست می اوریم. اما متاسفانه مکان های این منابع مورد نیاز، براحتی و به آسانی در اختیار ما قرار نمی گیرد که همین مساله می تواند باعث بروز بسیاری از موانع و مشکلات شود. برای نمونه، در طول مرحله اکتشاف، هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) می تواند بر فراز منطقه کشف نشده پرواز کند و عوامل کاری از خطرهای موجود محفوظ بمانند.

با استفاده از توانایی های پهپاد در معدن در طی فرآیند اکتشاف، می توانید از دفتر کار خود و از راه دور مراحل کاری و پیشرفت سایت و معدن را تحت کنترل خود داشته باشید بدون اینکه در معرض خطرات پیش بینی نشده ای همچون لغزش زمیین، ریزش غار، نشت لوله ها و … قرار بگیرید.

همچنین، در صورتی که وضعیت اضطراری یا مسائل دیگر در طول پروژه بوجود آید، می توانید وضعیت را با انجام نقشه برداری با پهپاد ارزیابی کنید. به این ترتیب، می توان تصمیم های سریعی برای موقعیت پیش آمده اتخاذ نمود بدون اینکه خود یا دیگران را در معرض خطر قرار دهید.

علاوه بر این، نقشه برداران می توانند از پهپاد بعنوان ابزاری برای اندازه گیری مخازن و منابع استفاده نمایند و به این ترتیب نیازی به بالا رفتن از مخازن و تهیه نقشه بصورت دستی نداشته و از بسیاری از حوادث و جراحات دوری کنند.

2.اطلاعات به روز از موجودی مخازن

داشتن یک درک خوب از اموال و کالاهای موجود می تواند شما را در بالای لیست شرکت های انجام دهنده کار قرار دهد. میزان موجودی مخازن و مواد استخراج شده را به سادگی و راحتی نمی توان با نقشه برداری زمینی در اختیار داشت. تهیه نقشه با پهپاد، با این توانایی که می تواند پیشرفت در محل سایت را نشان دهد، این فضای خالی را پر نموده است و می تواند بصورت واقعی و همزمان حجم مقادیر استخراج شده را در اختیار شما قرار دهد.

اطلاعات و داده های تهیه شده توسط پهپاد می تواند بصورت واقعی و کاملا به روز موجودی مخازن و حجم استخراج شده را در اختیار شما بگذارد بنابراین شما از پیشرفت عملیات معدن کاملا مطلع خواهید بود.

این مساله می تواند دو امر متفاوت را برای شما ساده و میسر کند :

  • نگه داری سوابق

با یک پرواز عادی و معمولی پهپاد در ارتفاع کم می توان همه موارد را در تمامی سیستم های مختصات برای تجزیه و تحلیل داده ها به روز نگه داشت.

  • زمان بندی پیمانکاران

داده های پهپاد به شما اجازه می دهد تا بدانید در مرحله بعدی یا در حال حاضر چه کاری باید انجام شود. بنابراین زمان بندی پیمانکاران را براحتی انجام دهید تا کار خود را به درستی انجام دهد.

تمرکز اصلی کار شما بر روی مواد معدنی و سگندانه ها است و کارهای دیکر بایستی از این مساله جدا شوند. اگر این مساله به درستی انجام نشود، هدف کل پروژه ممکن است به تعویق بیفتد چرا که برای انجام گام اول پروژه زمان کافی اختصاص داده نشده است. با نقشه برداری توسط پهپاد، این فرایند بسیار نرم و درست انجام می شود به نحوی که منجر به کارایی بیشتر نیز می شود.

نقشه برداری با پهپاد در معادن, اینسپایر 2, پهپاد فتوگرامتری, پهپاد نقشه برداری, نقشه برداری هوایی با پهپاد, نقشه برداری با پهپاد, مولتی روتور, کوادکوپتر, هواپیما, نقشه برداری هوایی چیست؟, خرید پهپاد نقشه برداری, خرید پهپاد, کاربردهای پهپاد, پهپاد در معدن, فتوگرامتری برد کوتاه, میثم رفیعی, فتوگرامتری پهپاد, آموزش پهپاد فتوگرامتری, آموزش پهپاد نقشه برداری, آموزش نقشه برداری با پهپاد, پهباد, فروش پهپاد فتوگرامتری, قیمت انواع پهپاد نقشه برداری, عکسبرداری هوایی با پهپاد, تحقیق در مورد نقشه برداری هوایی, فتوگرامتری با پهپاد, آموزش آنلاین نقشه برداری با پهپاد, مجوز پهپاد, کاربرد پهپاد در نقشه برداری, فتوگرامتری هوایی, پهپاد لایکا, قیمت پهپاد نقشه برداری در ایران, اجزاء سامانه پهپاد نقشه برداری, گیمبال, دوربین هوایی برای نقشه برداری, دوربین مناسب برای پهپاد, دوربین متریک, دوربین مناسب برای فتوگرامتری, فانتوم 4 پرو ورژن 2, phantom 4 pro v2 , drone mapping , uav photogrammetry , پهپاد سم پاشی, پهپاد دیده بانی, پهپاد مخصوص نقشه برداری, هواپیمای مدل برای نقشه برداری, Drone mapping, uav photogrammetry, agisoft photoscan, image processing, uav image processing, aerial mapping, phantom 4 pro, unmanned aerial vehicle, photoscan tutorial, dgi go tutorial, drone price, quadcopter, dji s1000, metric camera, ground control point for UAV, inspire 2, groundcontrol, trimble uav, tareq uav, taregh uav, ebee plus uav, leica drone, mine mapping with drone, skywalker, tareqh, qgroundcontrol

3.بهره وری

کارایی یک مزیت دیگر برای نقشه برداری با پهپاد در صنعت معدن است. تنها مساله گرفتن کار و پروژه نیست بلکه بیشترین تولید کننده بودن و نفر اول این صنعت بزرگ بودن بسیار مهم تر است. مقدار طبیعی کار که در یک دوره زمانی مشخص تکمیل می شود با داده های پهپاد ارتقا می یابد.

نقشه های تهیه شده به شما این توانایی را می دهد که ببینید در کدام مناطق ناکارامدی در حال گسترش است و به شما این امکان را می دهد که تا آنها را قبل از اینکه بر کیفیت کار اثر بگذارند یا تاریخ های احتمالی را تهدید کنند، بررسی نموده و آنها را برطرف نمایید.

اکنون شما قادر هستید که در همان مدت زمان، کار بیشتری را انجام دهید. این ایده در بسیاری از زمینه ها قابل استفاده است، با این حال یک نمونه خاص از این کاربردها، هنگام بهینه سازی انفجارهای معدن است.

ساخت یک نسبت عالی مواد منفجره به سنگ هنگام انجام انفجار کار اسانی نیست. تهیه نقشه با پهپاد این توانایی را به شما می دهد که بهترین مکان در صخره را برای کار گذاشتن مواد منفجره شناسایی کرده و تعیین نمایید.

ترکیب زمین و سنگ، عامل اصلی تعیین میزان استفاده از مواد انفجاری است. داده های تهیه شده توسط پهپاد به شما این امکان را می دهد تا آرایش ساختار زمین را به منظور بهبود کیفیت انفجار در سراسر پروژه تفسیر نمایید.

 

4.سودآوری و بازگشت سرمایه (ROI)

مساله بسیار مهم این است که بایستی از بازگشت سرمایه گذاشته شده در پروژه معدن با ارزشی بسیار بالاتر اطمینان داشته باشیم. تهیه نقشه با پهپاد این مساله را به چندین روش انجام می دهد:

  • درک ارزش

شناخت ارزش محصول معدن برای مدیران شرکت ضروری است. یک نمونه برای درک این مطلب :

شما با هدف استخراج طلا به کار معدن مشغول می شوید ولی در انتهای پروژه تنها به انداز نصف مورد انتظار شما طلا تولید شده است. استخراج کمتر از حد تخمین زده شده قابل درک تر است نسبت به اینکه طلایی در معدن باقی مانده باشد که بعدا بخواهد کشف شود.

داده های پهپاد برنامه ریزی و پردازش های پیش بینی را با شیوه صحیح تری میسر می سازد. همچنین به شما برای چگونگی  مدیریت پروژه های اتی عملیات معدن کمک می نماید.

  • تحویل به مشتری

خوشنامی و کسب شهرت برای شرکت شما از مهمترین مسائل است و همیشه باید در اولویت قرار بگیرد. پیش بینی مقدار دقیق منابع با روش های ستنی و معمولی غیر ممکن است – داده های پهپاد به شما این اطمینان را می دهد که همیشه از مقدار منابع در دسترس خود اطلاع داشته و از پیش فروش بیش ازحد موجود اجتناب خواهید نمود.

در پایان روز افزایش ROI بسیار مهم است. چرا که نه تنها بیانگر سود و زیان تجارت شماست، بلکه همچنین مشخص می کند که چگونه یک شرکت  معدن تصمیم به انجام عملیات استخراج معادن خود و پیروی از هر گونه استانداردها می کند.

اگر از یک روش امن، متفکر و کارآمد استفاده نکنید، ارزش پروزه در انتهای کار به بیشترین مقدار خود نخواهد رسید. داده های حاصل از نقشه برداری با پهپاد در معادن شما را قادر می سازد که به ماکزیمم مقدار در پروژه جاری و پروژه های آتی برسید.

نقشه برداری با پهپاد در معادن, اینسپایر 2, پهپاد فتوگرامتری, پهپاد نقشه برداری, نقشه برداری هوایی با پهپاد, نقشه برداری با پهپاد, مولتی روتور, کوادکوپتر, هواپیما, نقشه برداری هوایی چیست؟, خرید پهپاد نقشه برداری, خرید پهپاد, کاربردهای پهپاد, پهپاد در معدن, فتوگرامتری برد کوتاه, میثم رفیعی, فتوگرامتری پهپاد, آموزش پهپاد فتوگرامتری, آموزش پهپاد نقشه برداری, آموزش نقشه برداری با پهپاد, پهباد, فروش پهپاد فتوگرامتری, قیمت انواع پهپاد نقشه برداری, عکسبرداری هوایی با پهپاد, تحقیق در مورد نقشه برداری هوایی, فتوگرامتری با پهپاد, آموزش آنلاین نقشه برداری با پهپاد, مجوز پهپاد, کاربرد پهپاد در نقشه برداری, فتوگرامتری هوایی, پهپاد لایکا, قیمت پهپاد نقشه برداری در ایران, اجزاء سامانه پهپاد نقشه برداری, گیمبال, دوربین هوایی برای نقشه برداری, دوربین مناسب برای پهپاد, دوربین متریک, دوربین مناسب برای فتوگرامتری, فانتوم 4 پرو ورژن 2, phantom 4 pro v2 , drone mapping , uav photogrammetry , پهپاد سم پاشی, پهپاد دیده بانی, پهپاد مخصوص نقشه برداری, هواپیمای مدل برای نقشه برداری, Drone mapping, uav photogrammetry, agisoft photoscan, image processing, uav image processing, aerial mapping, phantom 4 pro, unmanned aerial vehicle, photoscan tutorial, dgi go tutorial, drone price, quadcopter, dji s1000, metric camera, ground control point for UAV, inspire 2, groundcontrol, trimble uav, tareq uav, taregh uav, ebee plus uav, leica drone, mine mapping with drone, skywalker, tareqh, qgroundcontrol

 

نکات مهم در استفاده از پهپاد در معادن

برای آنکه بتوانید از روش نقشه برداری با پهپاد در معدن به نتیجه مطلوبی برسید، باید نکاتی را رعایت نمایید که در ادامه بطور مختصر به آنها اشاره خواهم کرد.

  • انتخاب پهپاد مناسب

موضوعی که اکثر متخصصین نقشه بردار از آن غافل هستند انتخاب پهپاد مناسب جهت استفاده در مناطق معدنی است. معمولا از نقشه برداری با پهباد برای مطالعات اولیه مناطق وسیع جهت اکتشاف معدن، برداشت های توپوگرافی در معادن در حال استخراج و همچنین دپومتری استفاده می شود. بر همین اساس، انتخاب پهپاد مناسب جهت انجام این موارد، اهمیت بالایی دارد.

معمولا جهت تصویربرداری هوایی با هدف تهیه نقشه از چنین مناطقی، از دو مدل مولتی روتورها (کوادکوپترها) و یا پهپادهای بال ثابت استفاده می شود.

توصیه می شود برای مطالعات اولیه در مناطق وسیع (برای مثال مناطقی با وسعت بیشتر از 1000 هکتار) از پهپادهای بال ثابت استفاده شود. پهپادهای بال ثابت جهت تهیه نقشه با مقیاس 1:2000 از مناطق وسیع گزینه مناسبی هستند. اما موردی که باید به آن توجه داشت این است که برای تهیه نقشه از معادن روباز در حال استخراج که بصورت پله ای (پیت) حفاری شده اند و اختلاف ارتفاع زیادی (بیشتر از 100 متر) از سطح زمین تا کف معدن وجود دارد، بهتر است از پهپادهای مولتی روتور (یا به نوعی کوادکوپترها) استفاده نمایید.

برای مطالعه توضیحات بیشتر در خصوص این پهپادها، مطلب خرید پهپاد نقشه برداری را مطالعه نمایید.

 

  • تعیین ارتفاع پرواز مناسب

یکی دیگر از نکاتی که لازم است بدان توجه داشته باشید، درنظر گرفتن ارتفاع پرواز مناسب برای نقشه برداری هوایی در معدن است. یکی از مواردی که باعث رسیدن به دقت قابل قبول می شود، پرواز در ارتفاع مناسب است. هرچه ارتفاع پرواز بالاتر رود، رزولوشن تصویر کمتر شده و طبیعتا دقت نقشه تولیدی نیز کاهش می یابد.

برای مثال بهتر است برای تهیه نقشه با مقیاس 1:500 با پهپادهایی نظیر فانتوم4 پرو و مویک 2 پرو در ارتفاع 70 تا 90 متر پرواز انجام شود. طبیعتا اگر از پهپادی استفاده می کنید که کیفیت تصویربرداری آن بیشتر است، می توانید ارتفاع پرواز را افزایش دهید.

 

  • تعیین فاصله نقاط کنترل زمینی (ماژول PPK)

علاوه بر ارتفاع پرواز، لازم است تا فواصل مناسبی برای نقاط کنترل زمینی (GCP: Ground Control Point) درنظر گرفته شود. این نکته را مدنظر داشته باشید که هرچقدر فواصل نقاط کنترل از یکدیگر بیشتر شود، در فضای بین این نقاط، میزان خطا نیز بیشتر می شود. این مورد در نقشه هایی که دقت ارتفاعی در آنها مهم است، اهمیت ویژه ای دارد.

پس برای رسیدن به دقت مطلوب بهتر است فواصل بهینه ای را برای نقاط کنترل زمینی درنظر بگیرید. برای مثال جهت تولید نقشه با مقیاس 1:1000 می توانید فاصله نقاط را در حدود 150 تا 180 متر درنظر بگیرید.

علاوه براین جهت جلوگیری از تعدد نقاط کنترل و افزایش سرعت عملیات میدانی، می توانید از ماژول PPK نیز استفاده نمایید. ماژول PPK به نوعی یک GPS دقیق تر است که بر روی پهپاد نصب می شود و باعث می شود تا دقت مختصات مراکز تصویر به طرز چشمگیری افزایش یابد.

ماژول PPK در برخی پهپادها نظیر پهپاد ماتریس 300 توسط کارخانه سازنده نصب شده است اما در برخی موارد دیگر نظیر پهپاد فانتوم 4 پرو و یا مویک 2 پرو می توان این قطعه کاربردی را نصب نمود.

در حال حاضر ماژول PPK سولی سوروی دقیق ترین مدل ماژول PPK تولید داخل است که بر روی پهپادهای فانتوم 4 پرو، فانتوم 4 پروv2، فانتوم 4 آبسیدین و مویک 2 پرو قابل نصب است.

 

  • پردازش صحیح تصاویر پهپاد

پس از آنکه عملیات تصویربرداری هوایی با رعایت ارتفاع پرواز مناسب و پوشش های طولی و عرضی مناسب انجام شد، می بایست این تصاویر با دقت مطلوبی پردازش شده و داده هایی نظیر ابرنقطه، مدل سه بعدی، مدل رقومی ارتفاعی (DEM,DTM,DSM) و ارتوفتو تولید نمود. نکات متعددی در حین پردازش تصاویر پهپاد وجود دارد که در دوره های آموزشی بطور مفصل شرح داده می شوند.

معدل سه بعدی با نقشه برداری با معدن

اما آنچه که لازم است شما به عنوان یک متخصص نقشه برداری بدانید، آن است که شاید تولید داده های بالا تقریبا ساده باشد، اما تهیه اطلاعاتی با ارزش نظیر تهیه نقشه های توپوگرافی دقیق بصورت وکتور و فایل DWG، محاسبه احجام دپوها و انبارها و رسیدن به اطلاعات دقیق، مستلزم رعایت نکات مهمی است و نیازمند یک آموزش صحیح و اصولی است.

 

نتیجه گیری

در مقاله نقشه برداری در معدن، بطور خلاصه به بیان اهمیت و کاربردهای نقشه برداری در معادن پرداخته شد. در این میان مطالبی درخصوص وظایف نقشه بردار در معادن روباز، اهمیت ایجاد یک سری نقاط مبنا (بنچ مارک ها)، روش های نقشه برداری در معادن روباز و همینطور معرفی نقشه برداری با پهباد در معادن ارائه گردید.

همانطور که بیان شد نقشه برداری با پهپاد در معادن مزایای متعددی نسبت به روش های زمینی تهیه نقشه در مناطق معدنی دارد. همین امر سبب گردیده متخصصین نقشه بردار جهت تهیه نقشه از مناطق معدنی و همینطور دیگر مناطق نظیر شهرها و روستاها، اراضی کشاورزی و مناطق غیر شهری روش پهپاد فتوگرامتری را بعنوان روشی جایگزین نقشه برداری زمینی انتخاب نمایند.

نکته پایانی که باید مدنظر داشت آنست که استفاده از پهپاد همانند استفاده از دیگر ابزارهای نقشه برداری نظیر توتال استیشن و GPS های مولتی فرکانس نبوده و قبل از استفاده از این ابزار نیازمند یادگیری اصول و نحوه استفاده صحیح از پهپاد می باشید. ما در آکادمی مان در کنار شما هستیم تا تکنولوژی نقشه برداری با پهپاد را بطور صحیح و اصولی به شما آموزش دهیم.

+

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

تلفن همراه