تصویربرداری هوایی – کاربردها و الزامات و نحوه شروع

تصویربرداری هوایی

تصویربرداری هوایی، یک راه عالی برای تنوع بخشیدن به ویدیوها است. همانطور که احتمالا می‌دانید، پهپادها یک وسیله عالی برای این کار هستند.

تصویربرداری هوایی
تصویربرداری هوایی، عبارت است از ثبت عکس و فیلم از ارتفاعات بالا که با تجهیزات مختلفی قابل انجام است.

در این مطلب همه چیز در مورد تصویربرداری هوایی را با هم مرور می‌کنیم. پس اگر به دنبال خرید پهپاد و یا آموزش تصویربرداری هوایی هستید، با ما همراه باشید.

 

تصویربرداری هوایی چیست؟

تصویربرداری هوایی، عبارت است از ثبت عکس و فیلم از ارتفاعات بالا که با تجهیزات مختلفی قابل انجام است.

یکی از بهترین روش‌های تصویربرداری هوایی، استفاده از کوادکوپتر یا Drone است. این پرنده‌های هدایت‌پذیر از دور که به طور خلاصه به آن‌ها پهپاد گفته می‌شود، در مدل‌ها و کلاس‌های مختلفی موجود هستند. با این حال، ویژگی اصلی و مشترک بین تمام این پهپادها، قابلیت ارتفاع گرفتن از سطح زمین است. به علاوه، وقتی صحبت از تصویربرداری هوایی به میان می‌آید، دوربین به یکی از امکانات ضروری پهپاد تبدیل می‌شود. البته پهپادها در داشتن تجهیزات دیگری مانند ملخ ها، پایه‌های فرود و البته ریموت کنترل نیز با هم اشتراک دارند.

در ادامه این مطلب، به مزایای استفاده از پهباد برای تصویربرداری هوایی می‌پردازیم و بعد هم کاربردهای آن را معرفی می‌کنیم. اگر به قصد خرید پهپاد برای فیلمبرداری دارید هم می‌توانید از لیست ارائه شده در این مقاله استفاده کنید.

مزایای تصویربرداری هوایی با پهپاد

بدون شک استفاده از تصاویر هوایی، می‌تواند پروژه‌های تصویری را وارد مرحله جدیدی از جذابیت کند. تا پیش از ظهور پهپادها، تصویربرداری هوایی مستلزم اجاره هواپیما یا هلیکوپتر بود. ناگفته پیداست که این روش‌های قدیمی، چه دردسرها و البته هزینه‌هایی را به صاحب پروژه تحمیل می‌کرد. گذشته از این، هرکسی نمی‌توانست برای استفاده از این پرنده‌های بزرگ مجوز دریافت کند. اما امروزه پهپادها به گزینه‌ای مناسب برای تصویربرداری هوایی تبدیل شده‌اند.

با استفاده از پهپادها می‌توان بدون صرف هزینه‌های هنگفت، تصاویر شگفت‌انگیزی را ثبت کرد. کوادکوپترها تقریباً در دسترس همه هستند و هرکسی می‌تواند پس از گذراندن آموزش تصویربرداری هوایی، نیازهای خود یا دیگران را برطرف سازد.

اما تصویربرداری با پهپاد، صرفاً یک راه برای افزایش جذابیت نیست؛ بلکه غیرممکن‌های زیادی را هم ممکن کرده است. برای مثال، شما به هیچ روش دیگری قادر نخواهید بود از یک ارتفاع چند متری، تصویر یک قایق در وسط دریا را ضبط کنید. در ادامه، در مورد کاربردهای تصویربرداری هوایی یا کاربردهای هلیشات بیشتر صحبت می‌کنیم.

کاربردهای تصویربرداری هوایی یا هلیشات

از تصویربرداری هوایی یا هلیشات، برای اهداف بسیاری می‌توان استفاده کرد. برخی از این موارد، برای اشخاص و خانواده‌ها جذابیت دارند و برخی دیگر نیز مورد استفاده کسب‌وکارها و حتی دولت‌ها هستند.

طیف وسیعی از کاربردهای تصویربرداری هوایی را می‌توان نام برد که در لیست زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • مدیریت حوادث و بحران‌ها به کمک پهپاد
  • تصویربرداری از رویدادهای ورزشی با هلیشات
  • تصویربرداری از مکان‌های توریستی
  • استفاده در عملیات‌های نقشه‌برداری هوایی
  • ساخت فیلم‌های مستند حیات وحش با پهپاد
  • استفاده در عملیات‌های امداد و نجات به کمک هلیشات
  • برآورد خسارات ناشی از حوادث طبیعی با تصویربرداری هوایی
  • تصویربرداری در پروژه‌های سینمایی حرفه‌ای
  • ثبت تصاویر هوایی سفرهای تفریحی از زوایای جدید و جذاب
  • استفاده در فرآیند کشف ذخایر و معادن ناشناخته
  • تصویربرداری از کارخانه‌ها و ساختمان‌های صنعتی با هلیشات
  • تصویربرداری هوایی برای ساخت تیزرهای تبلیغاتی با پهپاد
  • نظارت بر جمعیت حاضر در یک مکان عمومی یا یک مراسم به کمک پهپاد
  • ثبت تصاویر هوایی از مکان‌های مختلف بدون نیاز به گذشتن از مسیرهای صعب‌العبور
  • استفاده در بازرسی‌های دوره‌ای جهت اطمینان از سلامت سازه‌هایی مثل سدها، پل‌ها و دکل‌های برق

تصویربرداری هوایی یا هلیشات تصویربرداری هوایی هلیشات کاربردهای تصویربرداری هوایی یا هلیشات

پهپادهای مورد استفاده در تصویربرداری هوایی

به طور کلی، هر پهباد یا کوادکوپتری که به دوربین مجهز باشد، می‌تواند در تصویربرداری هوایی مورد استفاده قرار بگیرد. با این وجود، کوادکوپترهایی که به دوربین‌های باکیفیت مجهز هستند، گزینه‌های بهتری محسوب می‌شوند.

البته نباید نقش تکنولوژی‌های به کار رفته در پهباد را نیز نادیده گرفت. برخورداری از سیستم تشخیص موانع، مقاومت در برابر باد و فناوری تعقیب سوژه، برخورداری از سامانه های ناوبری GPS و IMU از جمله مواردی هستند که در خلق یک تصویر هوایی یا هلیشات چشم‌گیر نقش مهمی ایفا می‌کنند. سرعت کوادکوپتر، حداکثر ارتفاع و حداکثر برد رادیویی نیز از دیگر پارامترهای پهباد مناسب تصویربرداری هوایی محسوب می‌شوند.

یکی دیگر از مهم‌ترین ملاک‌هایی که در انتخاب کوادکوپتر عکاسی و فیلم‌برداری باید در نظر گرفت، مدت زمان پرواز پهپاد است. حجم باتری کوادکوپتر، ارتباط مستقیم با حداکثر زمان پرواز آن دارد. برای همین باید برای حجم باتری و البته مدت زمان لازم برای شارژ مجدد آن، اهمیت زیادی قائل شد.

با توجه به نکاتی که ذکر شد، می‌توان لیستی از بهترین پهپادها برای تصویربرداری هوایی را معرفی کرد. در ادامه، ۶ پهپاد مناسب فیلم‌برداری هوایی را نام می‌بریم.

هرکدام از کوادکوپترهای فهرست زیر، یک یا چند مزیت بزرگ دارند؛ برای همین گزینه مناسبی برای تصویربرداری هوایی هستند.

 

کوادکوپتر DJI Air 2S

کوادکوپتر Air 2S از برند DJI، یکی از بهترین گزینه‌ها برای تصویربرداری هوایی محسوب می‌شود. هدایت این پهباد، به آسانی صورت می‌گیرد و می‌توان آن را برای مدت ۳۱ دقیقه به پراز درآورد.

پهپاد مناسب تصویر برداری هوایی

کوادکوپتر Air 2S می‌تواند نزدیک شدن موانع از روبرو، پشت، بالا و پایین را تشخیص داده و از برخورد با آن‌ها اجتناب کند. همه این‌ها در کنار قابلیت ثبت تصاویر با کیفیت 5.4K، این پهپاد را به یکی از بهترین انتخاب‌ها برای تصویربرداری هوایی تبدیل می‌کنند.

 

کوادکوپتر DJI Mini 3 Pro

پهپاد DJI Mini 3 Pro یکی دیگر از کوادکوپترهایی است که برای تصویربرداری هوایی مناسب است. این پهباد، قابلیت پرواز تا ۳۴ دقیقه با یک بار شارژ باتری را دارد؛ لذا می‌توان برای پروژه‌های طولانی روی آن حساب کرد.

هلی شات مناسب فیلمبرداری هوایی

دوربین کوادکوپتر Mini 3 Pro، تصاویر را با کیفیت 4K ضبط می‌کند که برای اکثر تصویربرداری‌ها کافی به نظر می‌رسد. گردش به دور سوژه، چرخش دوربین و ضبط تصاویر بصورت عمودی و قابلیت اجتناب از برخورد به موانع نیز از دیگر امکانات این پهباد هستند.

 

کوادکوپتر Autel EVO Nano+

وزن سبک، از مهم‌ترین ویژگی‌های بارز پهپاد Autel EVO Nano+ محسوب می‌شود. این کوادکوپتر می‌تواند تصاویری با کیفیت 4K را به ثبت برساند. مداومت پروازی این پهباد، نه چندان زیاد و چیزی در حدود ۲۸ ثانیه است.

کوادکوپتر Autel EVO Nano+
وزن سبک، از مهم‌ترین ویژگی‌های بارز پهپاد Autel EVO Nano+ محسوب می‌شود.

گرچه قابلیت‌های این محصول را نمی‌توان با پهپادهای حرفه ای تصویربرداری موجود در بازار مقایسه کرد، اما قیمت آن نیز تفاوت زیادی با آن‌ها دارد. البته نباید برخورداری از تکنولوژی‌های تشخیص موانع و تعقیب سوژه این پهپاد را هم فراموش کنیم. به طور خلاصه می‌توان گفت که این پهباد گزینه کاربردی و جالبی برای تصویربرداری هوایی است.

 

پهپاد Autel EVO II

این پهپاد یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن، قابلیت فیلم‌برداری با کیفیت 8K است. بدون شک این قابلیت، تمام نیازهای شما برای تصویربرداری هوایی را پوشش می‌دهد. این کیفیت، حتی برای ضبط پروژه‌های سینمایی یا مستندهای باکیفیت نیز کاملا مناسب است.

پهپاد Autel EVO II
این پهپاد یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن، قابلیت فیلم‌برداری با کیفیت 8K است

مدت زمان پرواز طولانی ۴۰ دقیقه‌ای و سیستم تشخیص موانع همه‌جانبه، از دیگر مشخصات بارز کوادکوپتر Autel EVO II هستند. به این ترتیب، نه‌تنها کاربران حرفه‌ای، بلکه افراد تازه‌کار نیز قادر خواهند بود این پرنده قدرتمند را هدایت کنند.

 

کوادکوپتر DJI Mavic 3

مویک ۳ یکی از جدیدترین کوادکوپترهای خانواده مویک DJI است. اگر به طور همزمان به کیفیت هلی شات، مداومت پروازی طولانی و تکنولوژي‌های پیشرفته پرواز اهمیت می‌دهید، مویک ۳ گزینه فوق‌العاده‌ای محسوب می‌شود.

کوادکوپتر DJI Mavic 3
این پهپاد از یک دوربین دوگانه بهره می‌برد که دوربین اصلی آن را کمپانی هاسلبلاد تولید کرده است

این پهپاد از یک دوربین دوگانه بهره می‌برد که دوربین اصلی آن را کمپانی هاسلبلاد تولید کرده است. این دوربین، تصاویر را با کیفیت 5.1K ضبط می‌کند. پرواز طولانی به مدت ۴۶ دقیقه و برخورداری از تکنولوژی Active Track 5.0، از دیگر ویژگی‌های شاخص این کوادکوپتر هستند.

 

کوادکوپتر DJI Phantom 4 Pro V2

کوادکوپترهای خانواده فانتوم دی جی آی، همواره از بهترین‌های بازار بوده‌اند. نسل جدید فانتوم، در شکل و شمایلی مشابه با پیشینیان خود اما مجهز به تکنولوژی‌های پیشرفته تولید شده است. این پهپاد برای جلوگیری از برخورد با موانع، از سیستم تشخیص مانع ۵ جهته بهره می برد.

هلی شات مناسب تصویربرداری هوایی

دوربین این کوادکوپتر قابلیت ضبط ویدیوهای 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه را دارد که کاملا راضی کننده است. این دوربین روی یک گیمبال حرفه‌ای سوار شده است تا تصویربرداری بدون لرزش از زوایای مختلف را ممکن کند. باتری این کوادکوپتر، انرژی لازم برای ۳۰ دقیقه پرواز را در خود ذخیره می‌کند که برای تصویربرداری هوایی اکثر پروژه‌ها کافی است.

 

آموزش تصویربرداری هوایی

در بخش‌های پیش گفتیم که تکنولوژی‌های جدید پروازی، کنترل و هدایت پهپادها را برای هر کسی ممکن کرده‌اند. با این وجود، برای این که بتوان تصاویر زیبا و چشمگیری را ثبت کرد، باید به طرز صحیحی آموزش دید. آموزش تصویربرداری هوایی به شما کمک می‌کند از یک خلبان آماتور، به یک هدایتگر حرفه‌ای تبدیل شوید.

اما پرواز با کوادکوپتر، تنها بخشی از این آموزش‌ها است. آموزش تصویربرداری هوایی، به موضوعات مهم‌تر و تخصصی‌تری مثل مانورهای مورد استفاده در تصویربرداری هوایی، آموزش کادربندی تصاویر و فیلمبرداری در شب نیز می‌پردازد.

آموزش تصویربرداری هوایی
در این دوره‌ها هم اصول کلی مشترک بین همه پهپادها آموزش داده می‌شود و هم نکات مربوط به مدل‌های پرطرفدار پهباد مورد بررسی قرار می‌گیرند.

نکته مهم دیگر در مورد آموزش تصویربرداری هوایی این است که طی آن، هم به مباحث عمومی پرداخته می‌شود و هم موضوعات تخصصی هر پهپاد. به عبارت دیگر، در این دوره‌ها هم اصول کلی مشترک بین همه پهپادها آموزش داده می‌شود و هم نکات مربوط به مدل‌های پرطرفدار پهباد مورد بررسی قرار می‌گیرند.

با این وجود، اگر قصد دارید مباحث آموزشی مورد نظرتان را به بهترین نحو و در کمترین زمان فرا بگیرید، بهتر است از دوره‌های آموزش تصویربرداری هوایی استفاده کنید.

گواهی و مجوزهای لازم برای هلیشات

یکی دیگر از موضوعاتی که در مورد تصویربرداری هوایی باید به آن توجه کرد، بحث گواهی‌ها و مجوزهای پرواز با پهپاد است. تقریبا تمام کشورهای جهان، مقررات خاصی را برای پرواز کوادکوپترها وضع کرده‌اند. برخی از این کشورها در این زمینه کاملا سخت‌گیر هستند و برخی دیگر، انعطاف بیشتری دارند.

مقررات پرواز پهپاد در کشور ما را می‌توان محدودکننده و سخت‌گیرانه توصیف کرد. اگر قصد دارید پروژه خود را در محیط‌های عمومی یا سطح شهر فیلمبرداری کنید؛ باید مجوزهای لازم را از نهادهای امنیتی و نظامی دریافت کنید.

علاوه بر این، اگر محل ضبط تصاویر شما نزدیک به یک سازمان یا ارگان خاص است، لازم است هماهنگی‌های لازم را با آن مرکز نیز انجام دهید. طبق قوانین ایران، انجام هلی شات در اطراف مکان‌هایی مثل فرودگاه، پایگاه‌های نظامی و مراکز امنیتی، تا شعاع ۳ کیلومتری ممنوع است.

ممنوعیت پرواز هلی شات در ایران، در مورد ورزشگاه‌هایی که جمعیت در آن‌ها حضور دارد هم به همین ترتیب است.

 

جمع بندی

تصویربرداری هوایی، یکی از روش‌های تصویربرداری است که سال‌ها است با استفاده از هواپیما و هلی‌کوپتر انجام می‌شود. با ابن وجود، رایج شدن پهپادها، این شیوه از تصویربرداری را بسیار آسان‌تر کرده است. استفاده از پهباد برای تصویربرداری هوایی، نسبت به روش‌های قدیمی، ارزان‌تر و بی‌دردسرتر است.

علاوه بر این، امکان دسترسی به تصاویر هوایی را برای همه فراهم کرده است. به کمک پهباد می‌توان فیلم‌های هلی شات را برای استفاده در پروژه‌های مختلفی مثل مستندسازی، تیزرهای تبلیغاتی و حتی ثبت مسافرت‌های خانوادگی تهیه کرد.

پهپادهای زیادی را می‌توان برای تصویربرداری هوایی به کار گرفت؛ اما برخی مدل‌ها به دلیل مجهز بودن به دوربین‌های باکیفیت‌تر و همچنین امکان پرواز طولانی، بیشتر مورد توجه هستند.

تقریبا هرکسی می‌تواند هدایت پهباد را به عهده بگیرد. با این وجود اگر می‌خواهید تصاویر شگفت‌انگیزی ثبت کنید، نباید از آموزش تصویربرداری هوایی غافل شوید. در آموزش تصویربرداری هوایی می‌توانید تمام نکات لازم برای ثبت تصاویر جذاب را به طور اصولی فرا بگیرید. تصویربرداری در شب و مانورهای مهم در تصویربرداری هوایی با هلیشات، از جمله این مباحث هستند.

نکته دیگری که در مورد تصویربرداری هوایی باید به آن توجه کنید، بحث مجوزها است. مجوزهای پرواز کوادکوپتر در هر کشوری، قوانین خاص خودش را دارد و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. توصیه می‌کنیم برای پیشگیری از بروز هرگونه مشکلات حقوقی و امنیتی، ابتدا در مورد مجوز پرواز کوادکوپتر تحقیق کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

تلفن همراه