راهنمای دریافت گواهینامه خلبانی پهپاد
آخرین بروزرسانی: 29, فروردین, 1402
دوست من سلام من میثم رفیعی هستم. قصد دارم در این مطلب در مورد نحوه پلاک کردن پهپادها و ثبت آنها و همینطور اخذ مجوزهای پرواز با شما صحبت کنم.
سوالی که خیلی از دوستانی که در ابتدای راه هستند از من میپرسند ما بعد از اینکه پهپاد را خریدیم چه مراحلی را باید طی کنیم تا بتوانیم مجوزهای لازم را برای پرواز و نقشه برداری هوایی بگیریم. در ادامه از زوایای مختلف به این بحث نگاه میکنیم و تا پایان متوجه میشویم که چه مراحل و مسیری را شما باید طی کنید.
آنچه در این مطلب می خوانید
مجوزهای لازم برای پرواز پهپاد
طبیعتاً ببینید زمانی که شما قرار است با یک وسیلهای پرواز کنید و یا حرکت کنید شما به دو لایسنس احتیاج دارید، شبیه گواهینامه رانندگی اگر برویم در آن فضا و بحث رانندگی را در نظر بگیرید
- هر کسی که میخواهد خودروی شما را براند طبیعتاً باید خودش گواهینامه رانندگی داشته باشد
- آن خودرویی که قرار است حرکت کند باید پلاک داشته باشد.
پس یک لایسنس مربوط به شخصی میشود که میخواهد خودرو را هدایت کند و یک لایسنس هم مربوط میشود به خود خودرو. که این خودرو با نام یک مالک و با یک شماره سریال و شماره موتور در یک سامانه ثبت شده. همین اتفاق را ما در مورد پهپادها هم شاهد هستیم.
طبیعتاً یک پهپاد زمانی که قرار است به صورت تجاری استفاده شود باید مشخصات آن، مشخصات مالک و این که خودرو از چه فروشگاهی تهیه شده و یک سری موارد دیگر در یک سازمان در یک وب سایت در یک جایی باید ثبت شود. و هر کسی میخواهد با این پهپاد کار اجرایی انجام دهد و آنرا به پرواز در بیاورد به صورت قانونی باید یک گواهینامه و یک لایسنس مربوط به پرواز داشته باشد.
پهپاد وارد کنیم یا نه؟
خیلی از دوستان از من میپرسند ما میتوانیم پهپاد را به صورت قاچاق وارد کنیم و یا به هر طریقی خودمان پهپاد را وارد کشور کنیم و ما بقیه مراحل را به صورت قانونی جلو ببریم و استفاده کنیم؟ پاسخ من خیر است.
پهپاد حتماً باید به صورت قانونی وارد کشور شده باشد و در سیستم گمرک باید ثبت شده باشد اگر خودتان میخواهید پهپاد را بیاورید باید حتماً در سیستم گمرک مشخصات این پهپاد ثبت شده باشد و به اصطلاح برگ سبزی را شما برای این پهپاد داشته باشید.
اگر از فروشگاهی میخواهید خرید کنید باید این فروشگاه معتبر باشد و در سایت سازمان هواپیمایی کشور اسم این وبسایت یا فروشگاه آمده باشد و بعد این فروشگاه به شما یک فاکتور بدهد موقع فروش پهپاد. پس سعی کنید پهپاد را از فروشگاه معتبر خرید کنید و این فروشگاه ملزم است که به شما یک فاکتور به عنوان رسید خرید بدهد که این پهپاد با چنین مشخصاتی با این شماره سریال به نام آقا یا خانم فلانی از بنده خریداری شده.
پلاک پهپاد دست دوم
حتی در مورد پهپادی که به صورت دست دوم قرار است خرید میکنید حالا چه از یک فروشگاه چه از یک شخص شما میتوانید یک مبایعه نامه ای را بنویسید. بهتر است که پهپاد فاکتور خرید داشته باشد اما اگر هم نداشته باشد بعداً هر اتفاقی برای پهپاد و شما پیش بیاید در بحثهای قانونی تمامی مسائل برمیگردد به آن شخص اولی که این پهپاد را وارد کرده و به شما فروخته. این اولین مورد که شما باید در هنگام خرید پهپاد به آن توجه داشته باشید و این مسئله را رعایت کنید.
چه مدارکی برای پلاک پهپاد نیاز داریم؟
اما زمانی که شما میخواهید پهپاد را پلاک کنید یکسری مدارک احتیاج دارید. اولین مدرک را خدمتتان عرض کردم فاکتور خرید پهپاد است. مدرک دوم بحث گواهی شرکت در دوره های مقررات هوایی است.
تا حدود شش ماه قبل کارگروهی بود به نام کارگروه پرنده های بدون سرنشین در اتحادیه هوافضا که مسئولش جناب آقای سعیدی بود و ایشان متولی ثبت و پلاک کردن پهپادها بودند، اما سازمان هواپیمایی کشور با توجه به اینکه یک سازمان بالادستی است و قدرت بیشتری دارد تصمیم گرفت که بحث ساماندهی پرنده های بدون سرنشین را خودش انجام دهد و عملاً و علناً کارگروه پرنده های بدون سرنشین قدرتش تضعیف شد و امروز سازمان هواپیمایی کشور ثبت و پلاک پرنده های بدون سرنشین غیرنظامی را انجام میدهد.
این اتحادیه یا این سازمان یا این کارگروه از شما یک سری مدارک میخواهد:
- فاکتور خرید پهپاد
- گواهی شرکت در دوره های مقررات هوایی
دوره های مقررات هوایی را قبلاً کارگروه پهپاد برگزار میکرد. دوره ای یک روزه که هدفش آشنایی شما با پرنده های بدون سرنشین و مقررات هوایی است و در رابطه با چارتها و نقشه های مناطق ممنوع مناطق ممنوعه پرواز با شما صحبت میکنند و در کل یک دید حرفه ای، سیاسی و امنیتی را به شما میدهند. طبیعتاً شخصی که در این دوره شرکت میکند بعد از پایان دوره به او یک لایسنس داده میشود که این لایسنس برای پلاک کردن پهپاد لازم و ضروری است.
علاوه بر مدارک شناسایی گواهی سوء پیشینه برای شخص یا شرکتی که قرار است پهپاد به نام او صادر شود لازم است و چندین فرم دیگر که به شما می دهند و یکسری مشخصات از شما میخواهند مثل شماره سریال پهپاد و کنترل آن. این فرمها را پر میکنید و امضا میکنید و تمامی مسئولیتهای آن پهپاد را به عهده میگیرید.
به این طریق مدارک شما جمع آوری میشود و حالا در کارگروه پهپاد و یا در سایت سازمان هواپیمایی کشور اطلاعات شما ثبت میشود و بعد از حدود سه هفته تا یکماه پلاک پهپاد شما آماده میشود که این پلاک یک برچسب است مثل پلاک خودرو، این برچسب را شما روی پهپاد میزنید و علاوه بر این یک کارت رسمی را به شما میدهند که مشخصات پهپاد و مالک آن و تمامی جزئیات لازم در آن نوشته شده و این به عنوان سند و پلاک پهپاد شماست که باید اینها را یک جای امنی ثبت و ضبط کنید.
برای ثبت نام پلاک پهپاد به این وبسایت مراجعه کنید: uas.cao.ir
و برای گذاراندن دوره مقررات هوایی یا همان گواهی خلبانی در تهران با ما تماس بگیرد: 09399750699
بعد از اینکه شما پهپادتان را پلاک کردید و گواهی خلبانی و یا همان گواهی دوره مقررات هوایی را گرفتید این قضیه یک بار انجام میشود و قرار نیست هر چند وقت یکبار تکرار شود بله شاید پلاک پهپاد شما مدتدار باشد برای مثال یک سال یا دو سال به شما این پلاک را بدهند و بعد از آن لازم باشد تمدید کنید اما برای هر پروژه احتیاج نیست که شما پلاک بگیرید برای مثال شما یک خودرو که خریداری میکنید یک بار این خودرو اول پلاک میشود زمانی که میخواهید این خودرو را بفروشید میتواند پلاکش تعویض بشود.
دریافت مجوز پرواز
اما برویم سراغ قسمت دوم در رابطه با مجوزهای پروازی صحبت کنیم. ببینیم که بعد از اینکه شما یک پهپاد پلاکدار دارید و شخصی را به عنوان مسئول این پهپاد در نظر گرفتید و این شخص دوره مقررات هوایی را رفت برای اخذ مجوزهای پرواز باید چه کار کنید؟
دوستان برای هر پروژه در هر شهرستان شما باید به فرمانداری و شورای تامین آن شهر مراجعه کنید و درخواست اخذ مجوز پرواز برای پروژه خودتان را درخواست کنید. دقت کنید شما باید مدارک مربوط به پرواز یعنی گواهی خلبانی به اضافه پلاک پهپاد و مشخصات پروژه مثلا اگر قراردادی دارید یا اگر شرکت هستید مشخصات شرکت همه اینها را کامل و جامع ضمیمه میکنید و میروید فرمانداری آن شهرستان و درخواست اخذ مجوز میکنید که من قصد دارم در فلان روز در فلان منطقه که مربوط به فرمانداری شما میشود پروازم انجام بدهم.
حدود یک الی دو هفته زمان نیاز دارد که جلسه شورای تامین برگزار شود و در آن جلسه بررسیهای لازم را انجام میدهند اگر مورد خاصی نباشد جایی که شما میخواهید پرواز کنید مشکل خاصی نداشته باشد به شما مجوز پرواز میدهند و شما میتوانید در آن تایمی که مشخص شده بروید و پرواز خودتان را انجام بدهید. این روال قانونی و روال اصلی کار است. طبیعتاً به مرور که تعداد مجوزهای پروازتان زیاد میشود و رزومه تان در این قضیه قویتر میشود فرمانداریها راحتتر با شما کنار میآیند شورای تامین راحتتر به شما مجوز میدهد و به مرور خواهید دید که در بعضی مواقع حتی با هماهنگیهای تلفنی هم شما میتوانید مجوز پرواز بگیرید و پروازتان را انجام بدهید.
پرواز در مناطق امنیتی
اما برای مناطق خصوصی تر مثل پالایشگاهها و مناطق امنیتی اگر درخواست پرواز داشته باشید علاوه بر شورای تامین آن شهر باید حراست آن سازمان هم شما را تایید کند و اجازه پرواز به شما بدهد. این قضیه هم مد نظر داشته باشید که هر چقدر کار از شهر دور میشود طبیعتا شما میتوانید به جای هماهنگی با شورای تامین بروید به سراغ به بخشدارها به سراغ دهیارها و هماهنگی با نیروهای نظامی و امنیتی آن روستا یا آن منطقه شما می توانید با اجازه آنها عملیاتهای پرواز را انجام بدهید.
اما من همیشه به دوستان توصیه میکنم که اگر شما با یک ارگان و یا یک نهاد کار میکنید و کارفرمای شما یک ارگان دولتی است طبیعتا قدرتی بسیار بیشتر از شما دارد بحث اخذ مجوزهای پرواز را به گردن این دوستان بیندازید یعنی از آنها خواهش کنید مجوز پرواز را برای شما اخذ کنند. مدارک پروازی خودتان را به این سازمان بدهید و درخواست کنید که مجوز پرواز را برای شما بگیرند. به این دلیل که ارگانهای دولتی با هم مراوداتی دارند ارتباطاتشان با هم قویتر هستند و این مسائل را خیلی راحتتر و سریعتر میتوانند برای شما حل و فصل کنند.
اما اگر این امکان وجود نداشت مراحل قانونی دقیقا همین چیزی است که خدمتتون عرض کردم و شما میتوانید با در دست داشتن پلاک پهپاد، گواهی شرکت در دوره مقررات هوایی به اضافه قرارداد و همینطور مدارک شخصی و شرکتی بروید شورای تامین و درخواست اخذ مجوز پرواز بدهید و طبیعتاً این دوستان بررسی میکنند که منطقه ای که شما قرار است پرواز کنید جزء مناطق پرواز ممنوع نبوده جز مناطق امنیتی نباشد و اگر هم قرار باشد شما در این مناطق پرواز کنید با هماهنگیهای خاصی که انجام میشود شما میتوانید پرواز خودتان را انجام بدهید.
در کل این را میخواهم خدمتتان عرض کنم که سعی کنید تا جایی که برایتان امکان دارد از طریق مراحل قانونی و از طریق ارتباطات و هماهنگیهایی که با سازمانهای امنیتی و نظامی آن منطقه میشود عملیات پروازتان را انجام بدهید.
اگر در مکانی که موارد خاص مثل پادگانها، پالایشگاهها و این طور مسائل است میخواهید پرواز کنید حتما قبل از پرواز علاوه بر اینکه با شورای تامین هماهنگی لازم را انجام دادید از آنها درخواست کنید که با مسئولین آن مناطق، مسئولین آن سازمانها و مناطقی که معمولاً غیر قابل پرواز هستند هماهنگیهای لازم را انجام بدهند. یا اینکه خودتان به حراست یا قسمت امنیتی آن مناطق سر بزنید و آنها را با توجه به مجوز پروازی که دارید در جریان بگذارید.
جمع بندی
حتما موارد امنیتی را رعایت کنید. قصد ندارم خیلی حساستان کنم روی این مسائل ولی هرچقدر ارگانها بیشتر در جریان باشند طبیعتا شما کارتان بدون مشکل و بدون چالش جلو خواهد رفت.
مراحلی که باید طی کنید این است:
- پهپادی را تهیه کنید که روال قانونی خودش را برای ورود به کشور طی کرده باشد و فاکتوری را که شما تهیه میکنید از یک موسسه از یک فروشگاه معتبر این فاکتور صادر شده باشد.
- پهپاد را پلاک کنید
- گواهیهای مقررات پرواز را بگیرید.
شاید چند وقت درگیر این داستان بشوید یک سری روال دارد و باید این مراحل و مسائل را حتما طی کنید و بعد از آن برای هر بار که پروژهای را در یک منطقه خواستید انجام بدهید میروید و مجوزهای لازم را از فرمانداری و شورای تامین میگیرید.
سوالات متداول
برای بکارگیری پهپاد چه مدارکی لازم است؟
مانند وسایل نقلیه پلاک پهپاد را باید تهیه کنید و شخص هدایت کننده که میتواند شخصی غیر از مالک پهپاد باشد هم باید گواهی نامه هدایت پرنده های بدون سرنشین داشته باشد.
صدور پلاک پهپاد چقدر زمان می برد؟
در حال حاضر حدود 2 الی 3 ماه. ممکن است در آینده سریعتر انجام شود.
این مطلب چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز بدید.
میانگین امتیاز: 4.2 / 5. تعداد رای: 17
اولین نفر باشید که امتیاز می دهد.
درباره میثم رفیعی
من میثم رفیعی، کارشناسی ارشد فتوگرامتری و عاشق فتوگرامتری برد کوتاه هستم. هدف من از راه اندازی این وب سایت توسعه و شناساندن هرچه بیشتر این علم به جامعه مهندسی کشور است.
نوشته های بیشتر از میثم رفیعیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
نقشه طرح هادی – اهداف، اجزا و مراحل تهیه
نقشه برداری پل – نحوه اجرا و روش ها
حذف عوارض مصنوعی در متاشیپ
راهنمای دریافت پلاک پهپاد
نقشه توپوگرافی – معرفی کاربردها و نحوه تهیه
نقشه برداری کاداستر و ثبتی – تفاوت ها، کاربردها و نحوه تهیه
22 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و وقت بخیر خدمت شما جناب مهندس رفیعی
برای انجام عملیات پرواز و اخذ مجوز از فرمانداری فقط گواهی نامه مولتی روتور(خلبانی عمومی پهپاد)کافیست؟
درود بر شما.
علاوه بر این پلاک پهپاد هم احتیاج هست.
البته برخی از فرمانداری ها با این مدارک مجوز رو ارائه میدن اما برخی میگن باید مجوز مرکز عملیات داشته باشید از سازمان هواپیمایی کشور. ولی معمولا اگر شهر بزرگی نباشه، با همون گواهینامه خلبانی بهتون اجازه پرواز رو میدن.
سلام در سامانه ثبت پلاک پهپاد هواپیمایی کشوری ، در بخش درخواست برای اصلاح اطلاعات مالک ، بخش شماره همراه غیرفعال می باشد و امکان اصلاح ندارد، شماره ای که قبلا وارد کردم به نام خودم نبود و می خواهم جدید وارد کنم در سایت اجازه نمیده ! چکار باید انجام بدم راهنمایی کنین لطفا ؟
درود بر شما، در هفته جاری وبسایت سازمان هواپیمایی دچار مشکل بوده و اجازه ورود کاربران رو نمیده. متاسفانه پاسخ درستی هم از پشتیبانی وبسایت دریافت نکردیم. باید صبر کنیم تا این موردو برطرف کنند.
سلام یه سوال یه پهپاد از یه شخص گرفتم
الان که اومدم ثبت پلاک انجام بدم پیام میده که شما با این ماره سریال ثبت کردید قبلا و همون بنده خدا میگه من ثبتش نکردم به نظرتون باید چکارکنم..
سلام و عرض ادب
به نظرم مستقیم با سازمان هواپیمایی تماس بگیرد و موضوعو مطرح کنید. شماره تماس سازمان هواپیمایی: 02161022116
با سلام و عرض ادب
تشکر میکنم بابت مطالب مفیدی كه گذاشتين
در ارتباط با برگزار کننده های دوره های “هدایت پرندههای بدون سرنشین” برای گرفتن گواهینامه اطلاعاتی دارید؟؟
مخصوصا برای شهرهایی غیر تهران
سلام و عرض ادب
در خصوص اطلاعات دوره های مقررات هوایی و خلبان عمومی لطفا با شماره 02166960949 تماس بگیرید تا همکارم شمارو راهنمایی کنند. در صورت برگزاری دوره ها در شهرهایی غیر از تهران حتما از قبل در پیج اینستاگرام و سایت اطلاع رسانی خواهد شد.
باسلام و عرض ادب بنده درخواست پلاک کردم و تمام مدارک و هزینه ها رو ریختم چقد زمان میکشه تا پلاک تایید بشه باتشکر
سلام و عرض ادب
تایید اولیه حدود یک هفته تا 10 روز زمان می برد و بعد از حدود 40 روز پلاک به آدرس شما ارسال خواهد شد.
سلام وقت بخیر
برای اخذ پهپاد از قسمت حقوقی چاره کار چیه؟
سلام و عرض ادب
متاسفانه فعلا هیچ راه حلی ندارد.
با سلام . روش پلاک کردن پهپاد دست دوم که قبلا پلاک داشته چطور هستش؟
سلام و عرض ادب
نمیشه تعویض پلاک کرد. صرفا باید یک مبایعه نامه محضری با فروشنده بنویسید و نزد خودتون داشته باشید تا ببینیم سازمان سیستمی برای تعویض پلاک راه اندازی میکنه یا خیر.
مهندس رفیعی ممنون بابت توضیحاتتون. تکلیف پلاکهای قبلی که از اتحادیه هوافضا گرفتیم چی میشه؟
با سلام
تا زمانی که پلاک جدید از سازمان هواپیمایی کشور برای شما صادر نشده میتونید از پلاک قبلی استفاده کنی و مشکلی نیست. اما اگر پهپاد شما هیچ پلاک ثبت شده ای ندارد باید برای دریافت پلاک اقدام کنید.
با سلام و عرض ادب
اول از مطالبي كه گذذاشتين كمال تشكر رو دارم ، بسار مفيد بودن .
در ادامه ميخواستم بدونم كسي كه پهبادش رو از خارج از كشور تهيه كرده ، به هيچ عنوان امكان پلاك كردن نداره ؟ يا راهي هست ؟
ممنونم
درود بر شما. اگر فاکتور خرید و برگ سبز داشته باشید بله میتونید پلاک کنید. درغیر این صورت بهتر است با مراجع ذیصلاح این موضوع مکاتبه نمایید.
سلام و عرض ادب خدمت مهندس رفیعی عزیز
تشکر بابت مطالب خوبی که در سایت و پیجتون قرار میدید
در خصوص پلاک کردن پرنده های دست ساز که در کشور اسمبل میشود(غیر وارداتی ها) یکم توضیح دهید.
سپاس
سلام و عرض ادب. روند پلاک کردن تمامی پرنده های غیرنظامی یکسان است. قبلا متولی این کار مرکز ساماندهی پهپادهای غیرنظامی بود اما چند وقتی هست که این کار به سازمان هواپیمایی کشور سپرده شده که تاکنون نتیجه مثبتی از این سازمان در این خصوص دیده نشده. به هر ترتیب فعلا می تونید در هر استانی که هستید، با نماینده کاگروه پهپادهای غیرنظامی ارتباط برقرار کنید و پرندتون رو پلاک کنید.
سلام من mavic mini و پلاک کردم و همچنین هولوگرام هم دریافت کردم ممکنه راهنمایی کنید دیگه باید چه کاری انجام بدم ؟ داخل سایت نوشته بودن نیاز هستش که عکس هولوگرام را ارسال کنم ولی اصلا جایی برای این کار نیست
هولوگرامو باید بر روی پهپادتون نصب کنید. کار دیگه ای که باید انجام بدید اینه که برای دریافت گواهینامه خلبانی به آموزشگاه های مجاز مراجعه کنید.