۷ مورد از کاربردهای پهپاد در نقشه برداری

کاربردهای نقشه برداری با پهپاد

در این مطلب سعی شده به 7 کاربرد پهپاد در نقشه برداری و مواردی که می توان از تصاویر هوایی اخذ شده بوسیله پهپاد، نقشه تهیه نمود اشاره شود. همچنین چند مورد از مواردی که نمی توان از پهپاد نقشه برداری استفاده کرد بیان می گردد.

دانلود فایل صوتی کاربرد پهپاد در نقشه برداری حجم: ۱۸ مگ مدت زمان: ۲۰ دقیقه دانلود فایل صوتی

 

آیا می توان از سیستم پهپاد فتوگرامتری در تمامی پروژه های نقشه برداری استفاده کرد؟

بصورت کلی هر منطقه ای را که بتوان از بالا تصویربرداری کرد و آن قسمتی که مدنظر است در تصویر دیده شود، می توان از آن منطقه به کمک سامانه پهپاد نقشه برداری، نقشه تهیه کرد.

پس می توان از اکثر مناطق شهری، نیمه شهری و روستایی، غیر شهری، معادن و … به کمک پهپاد نقشه تهیه کرد.

چون در این مناطق امکان پرواز وجود دارد و می توانید سطح زمین را در تصاویرتان ببینید.

بطور کلی هر آنچه که در تصویر دیده می شود را می توان در مدل سه بعدی دید و در نهایت از آن نقشه تولید کرد.

 

کاربرد پهپاد در نقشه برداری از مناطق شهری

اولین و معمول ترین کاربرد پهپاد در نقشه برداری، تهیه نقشه از مناطق شهری، شهرک ها و مناطق روستایی است.

جایی که ساختمانها در آن منطقه وجود دارد. یکی از دشوارترین کارها در نقشه برداری، تهیه نقشه های بزرگ مقیاس از مناطق شهری، شهرک ها، روستاها و یا مناطقی که جزئیات زیادی دارند، می باشد.

در این مناطق نقشه برداری به روش مستقیم زمینی بسیار دشوار است. اما چون می توان این مناطق را از بالا دید و با استفاده از تصویر برداری هوایی کل منطقه را در یک مدل سه بعدی و یا در ارتوفتو دید، به راحتی می توان کل منطقه شهری را در کمترین زمان تصویر برداری کرد و نقشه های بسیار با کیفیت و با جزئیات دقیق تولید کرد.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

 

تهیه نقشه های توپوگرافی بوسیله پهپاد نقشه برداری

علاوه بر تهیه نقشه از مناطق شهری، به کمک پهپاد می توان از مناطق غیرشهری در چهار نوع دشت، تپه ماهور، کوهستانی و کوهستانی سخت نیز نقشه های توپوگرافی تهیه کرد.

یکی از مزایای تهیه نقشه از مناطق غیرشهری بوسیله پهپاد، سرعت عمل بالا در تهیه نقشه توپوگرافی است.

در این موارد بدلیل آنکه تعداد عوارض مصنوعی بسیار کم است، به ترسیمات زیادی احتیاج نیست. یعنی پس از تولید ابرنقاط متراکم می توان با یک ویرایش ساده و جزئی، به منحنی های میزان دست یافت.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

 

کاربرد پهپاد در نقشه برداری از مناطق صعب العبور

دیگر از کاربرد پهپاد در نقشه برداری، تهیه نقشه از مناطق صعب العبور یا مین گذاری شده است. مناطقی که به راحتی امکان رفت و آمد عامل زمینی در آنجا نیست و نمی توان در آن مناطق حضور داشت و برداشت کرد.

نقشه برداری با پهپاد از مناطق مین گذاری شده

شما نمی توانید در منطقه ای که مین گذاری شده است به راحتی رفت و آمد کنید و به روش مستقیم زمینی نقشه تهیه کنید. اما به کمک نقشه برداری هوایی با پهپاد می توانید به راحتی تصویر برداری هوایی را انجام داده و از آن منطقه نقشه های با کیفیت و دقیقی تولید کنید.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

 

نقشه برداری با پهپاد از مناطق صعب العبور روستایی

پروژه های نقشه برداری برای تهیه طرح هادی روستایی به نسب سایر پروژه ها تعداد بیشتری دارد و معمولا قیمتی که برای آنها در نظر گرفته می شود متوسط است.

مسیرهای روستایی عموما صعب العبور بوده و دارای پیچیدگی هستند (این نوع پیچیدگی ها به ندرت در مناطق شهری دیده می شود) از طرفی لزوم ایجاد ایستگاه های متعدد نقشه برداری، تهیه نقشه از این مناطق را کاری سخت و طاقت فرسا می نماید.

علاوه بر این شرایط آب و هوایی اعم از گرمای زیاد و یا سرما و یخبندان به این سختی می افزاید در نتیجه استفاده از روش های زمینی نقشه برداری علاوه بر صرف هزینه و وقت بسیار، گاهی امنیت جانی اکیپ نقشه برداری را نیز تهدید می نماید.

تنها راه حل این مشکلات استفاده از نقشه برداری با پهپاد است. با استفاده از سیستم پهپاد فتوگرامتری می توان تهیه نقشه از این مناطق را تبدیل به امری لذت بخش نموده و نقشه ای با کیفیت و دقت مناسب تهیه نمایید.

برای مثال در یک منطقه ۵۰ هکتاری، ۳۰ یا ۴۰ نقطه کنترل ایجاد نموده و با صرف وقتی در حدود ۴ الی ۵ ساعت از کل منطقه تصویر تهیه می شود.

این مساله به این معناست که کل کار زمینی در یک روز کاری به اتمام می رسد. در حالیکه با روش های سنتی این امر امکانپذیر نیست. پس از اتمام کار زمینی، یک روز هم برای پردازش تصاویر و تهیه نقشه مورد نیاز است.

بنابراین با استفاده از این سیستم، بسیار راحت می توان مناطقی که دارای وسعت متوسطی هستند ( مناطق دارای وسعت ۵۰ الی ۳۰۰ هکتار ) را در زمان خیلی کوتاه نقشه برداری نمود.

از طرفی، با روی کار آمدن تکنولوژی GPS RTK و همچنین GPS PPK که بوسیله ماژول PPK روی پهپاد نصب می شود و باعث افزایش دقت نقشه برداری می شود، وابستگی به نقاط زمینی به شدت کم شده است و در بعضی موارد اگر GPS نصب شده بر روی پرنده دقت قابل قبولی داشته باشد، می توانید بدون داشتن نقطه کنترل زمینی هم، نقشه های با دقت و حتی بزرگ مقیاس تهیه کنید.

 

کاربرد پهپاد در نقشه برداری از معادن

یکی از کاربردهای بسیار مهم این سیستم، تعیین احجام خاکی، تهیه نقشه از معادن و دپوها است.

همانطور که می دانید یکی از سخت ترین کارهای نقشه برداری، تهیه نقشه از معادنی است که ترانشه های بسیار بزرگ و وسیعی دارند که تهیه نقشه به روش زمینی در آن مناطق کار بسیار دشواری است. اما با پرواز بر روی این منطقه می توانید علاوه بر اینکه براحتی منطقه را برداشت کنید، می توانید در بحث محاسبه احجام خاکی باعث افزایش دقت شوید.

در معادن، محاسبه حجم عملیاتهای خاکی و محاسبه حجم دپوها با توجه به نوع مواد معدنی، کار بسیار دشواری است. در نقشه برداری زمینی نمی توانید احجام بسیار دقیقی را با توجه به وضعیت موجود آن معدن محاسبه کنید.

اما با استفاده از این سیستم، می توانید دقیق ترین میزان حجم عملیات خاکی را با توجه به تکنولوژی های موجود به دست می آورید.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

علاوه بر این موارد، برای اکتشافات معادن، موارد زمین شناسی، شناسایی منابع قرضه و … می توان از ارتوفتوهای باکیفیتی که بدست می آید استفاده نمود.

 

 کاربرد پهپاد در نقشه برداری از مکان های تاریخی

دیگر کاربرد پهپاد در نقشه برداری، تهیه نقشه از سایتهای باستانی و محوطه های تاریخی است.

باستان شناسان و مرمت گران به خوبی از اهمیت ارتوفتو و تصاویر هوایی با کیفیت و دقیق، آگاه هستند.

این تصاویر به باستان شناسان که محوطه های تاریخی را پیمایش و کاوش می کنند، کمک می کنند تا رگه های دیوارهای مدفون شده را شناسایی و محل کاوش را به راحتی تخمین بزنند.

علاوه بر این برای تولید نقشه های دوره ای از سایت های تاریخی با سرعت بالا و در مدت زمان کم می توان از تصویربرداری هوایی به کمک پهپاد بهره گرفت.

 

تهیه نقشه از کریدورها با استفاده از پهپاد

دیگر کاربرد پهپاد در نقشه برداری، تهیه نقشه از کریدورها، مناطقی که به عرض چند ده متر یا چند صد متر و به طول چند کیلومتر است. مانند مسیرها، راه ها، خطوط انتقال نیرو، خطوط انتقال نفت، گاز، آب و … .

برای تهیه نقشه های مطالعاتی و هم چنین نقشه های اجرائی در چنین مناطقی می توانید از سیستم پهپاد فتوگرامتری بخوبی استفاده کرد.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

بهتر است برای تصویر برداری کریدورها، چون باید به صورت طولی در سطح منطقه پرواز شود، از پهپادهای بال ثابت نقشه برداری استفاده کرد که قابلیت دور شدن از شما به فواصل چند کیلومتر را دارند. این قابلیت همچنین در برخی از مولتی روترها وجود دارد و می توانید از مولتی روتورها نیز برای تهیه نقشه کریدورها استفاده کرد.

علاوه بر این موارد، می توان برای شناسایی حریم خطوط راه آهن و هم چنین خطوط ساحلی، ساخت و سازهایی که در اطراف این خطوط انجام می شود و هم چنین استملاک برخی از زمینها و املاکی که در کنار این خطوط وجود دارد، از سیستم پهپاد فتوگرامتری استفاده کرد.

 

استفاده از پهپاد نقشه برداری برای مانیتورینگ و کشف تغییرات

دیگر کاربرد پهپاد در نقشه برداری، مانیتورینگ و یا کشف تغییرات است.

در بحث ساخت و سازهای غیر مجاز در مناطق شهری و یا غیر شهری در زمین هایی که جزء منابع طبیعی هستند، به طبع با برداشت زمینی نمی توان از این ساخت و سازهای غیر مجاز به دلیل ممانعت های ملاک نقشه تهیه نمود.

اما با استفاده از این سیستم، می توانید تغییرات را بسنجید و اینکه در چه وسعتی از یک منطقه ساخت و ساز شده است را اندازه گیری نمایید.

 

در چه مواردی بهتر است از سیستم پهپاد فتوگرامتری استفاده نکنیم؟

یکی از مناطقی که به سختی می توان با استفاده از سیستم پهپاد نقشه برداری از آن نقشه تهیه کرد، مناطقی است که پوشش گیاهی در آن زیاد است مانند شمال کشورمان.

به طبع، در نقشه برداری هوایی، هر آنچه که از بالا قابل دیدن باشد را می توان تصویربرداری و تهیه نقشه کرد.

اگر در منطقه ای تراکم درختان بسیار زیاد باشد و شما نتوانید نقطه ای از زمین را ببینید، نمی توانید اطلاعاتی از سطح زمین داشته باشید و نمی توانید از آن منطقه نقشه تهیه کنید.

اما دقت کنید اگر تراکم پوشش گیاهی در آن منطقه به حدی باشد که شما بتوانید قسمتی از زمین را از بالا ببینید، می توانید در آن منطقه به راحتی کار تصویر برداری هوایی را انجام دهید.

برای تهیه نقشه در برخی از روستاهای شمال کشور که دیواره عرصه آنها با پوشش گیاهی پوشیده شده است و شما نمی توانید خطوط دیواره ها را تشخیص دهید، لازم است قسمتی از منطقه را نقشه برداری زمینی انجام دهید، که برای این مناطق بهتر است از همان ابتدا به صورت زمینی برداشت انجام گیرد.

کاربرد پهپاد در نقشه برداری

مورد دیگر، مناطقی است که تغییرات در آن مناطق بصورت لحظه ای اتفاق می افتد. مثل خطوط ساحلی که هر چند دقیقه یا هر چند ثانیه، امواجی از آب به سطح ساحل برخورد می کند و برمی گردد.

دقت داشته باشید که بافت، تکسچر و رنگ عوارض سطح زمین دائما در حال تغییر است و برخی از سنگها و اجسام با حرکت آب، در حال جابجایی هستند. این تغییرات باعث به وجود آمدن نویز در مدل سازی می شود.

حتی اگر به هر دلیلی احتیاج داشته باشید که از این سیستم برای چنین مناطقی استفاده کنید، این نکته را در نظر داشته باشید، اگر اطلاعات دقیقی احتیاج داشته باشید، به اطلاعات ارتفاعی بدست آمده زیاد نمی توان اکتفا کرد.

اطلاعات ارتفاعی از دقت کافی برخوردار نیستند. اما در بعضی موارد، دقتهای مسطحاتی مطلوب خواهد بود.

علاوه بر این، توصیه می شود در مناطقی که دریا، دریاچه و حوضچه های بزرگ آب وجود دارد، از سیستم پهپاد فتوگرامتری برای تهیه نقشه استفاده نکنید. زیرا این سطوح شفاف و متلاطم هستند و امکان مدل سازی وجود ندارد.

دقت داشته باشید که نقشه ای که از آن سطوح تهیه می شود به دلیل شفافیت سطح از اعتبار بسیار پائینی برخوردار است.

 

برخی سوالات متداول:

بوسیله پهپاد از چه مناطقی می شود نقشه تهیه کرد؟

بوسیله پهپاد می توان از مناطق شهری، دشت، تپه ماهور، کوهستانی، کوهستانی سخت، روستایی، صعب العبور، معادن، مکان های تاریخی نقشه تهیه کرد. همینطور تهیه نقشه از کریدورها، مناطقی که به عرض چند ده متر یا چند صد متر و به طول چند کیلومتر هستند. مانند مسیرها، راه ها، خطوط انتقال نیرو، خطوط انتقال نفت، گاز، آب.

از چه مناطقی نمی شود بوسیله پهپاد نقشه تهیه کرد؟

در نقشه برداری هوایی، هر آنچه که از بالا قابل دیدن باشد را میتوان تصویر برداری و تهیه نقشه کرد. بهمین دلیل مناطقی که زیر پوشش گیاهی هستند قابل تبدیل به نقشه بوسیله تصاویر پهپاد نیست.

مورد دیگر مناطقی است که تغییرات در آن مناطق بصورت لحظه ای اتفاق می افتد. مثل خطوط ساحلی که هر چند دقیقه یا هر چند ثانیه، امواجی از آب به سطح ساحل برخورد می کند و برمی گردد. همینطور مناطقی که دریا، دریاچه و حوضچه های بزرگ آب وجود دارد، بهتر است با پهپاد نقشه برداری نشوند زیرا این سطوح شفاف و متلاطم هستند و امکان مدل سازی وجود ندارد.

8 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام جناب مهندس یه سوال داشتم من مجوز پرواز گرفتم برا پرنده فانتوم ۴پرو محدودش نزدیک فرودگاه هستش ارور محدوده پرواز میده چکار کنم که بتونم پرنده رو پرواز بدم میشه راهنماییم کنید

    • سلام و عرض ادب
      باید در آدرس زیر که وبسایت Dji است منطقه مورد نظرتونو انتخاب کنید در تاریخی که شما برای اون مشخص میکنید به مدت دو روز دسترسی پرواز در اون منطقرو برای شما آزاد میکنه
      dji.com/flysafe

  • با عرض سلام و درود به شما
    میخواستم ببینم در مورد نمای ساختمان ایا اطلاعی دارین که انجامش با پهپاد امکان پذر هست یا نه؟
    یا اصلا دوستان این کارو انجام دادن؟ با سپاس از سایت فوق العاده عالیتون
    موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

تلفن همراه