انواع دوربین های مورد استفاده در فتوگرامتری برد کوتاه

انواع دوربین های مورد استفاده در فتوگرامتری برد کوتاه

همانطور که می دانید تا چند سال قبل زمانی که صحبت از فتوگرامتری و مخصوصا کلوزرنج می شد، تمامی اذهان به سمت دوربین های متریک معطوف می شد. دوربین های با کیفیت گران قیمتی که به هر غیر متخصصی این اجازه را نمی داد تا به سمت این علم سوق پیدا کند.

اما رفته رفته با رشد الگوریتم های پردازش تصاویر و همچنین رشد و توسعه در ساخت دوربین های دیجیتال این امکان بوجود آمد تا بتوان با استفاده از دوربین های غیرمتریک نیز پروژه های فتوگرامتری را بخوبی انجام داد.

همچنین با روی کار آمدن نرم افزارهای پردازش تصویر تمام اتوماتیک افرادی که بصورت تخصصی علم فتوگرامتری را دنبال نمی کنند نیز توانستند از این ابزارها جهت تولید مدل ها و اطلاعات سه بعدی استفاده نمایند.

به همین دلیل از آن زمان که امکان استفاده از دوربین های غیرمتریک رواج یافت، و همچنین تنوع در ساخت این دوربین ها افزایش پیدا کرد، همیشه این سوال برای کاربران فتوگرامتری پیش می آید که برای انجام پروژه های فتوگرامتری برد کوتاه چه دوربینی مناسب است؟

جهت پاسخ به این سوال بهتر است با انواع دوربین های تصویربرداری مورد استفاده در کلوزرنج بیشتر آشنا شویم.

لایت فیلد

دوربین های مورد استفاده در فتوگرامتری برد کوتاه

در یک دسته بندی که با توجه به تجارب علمی و اجرایی بنده در نظر گرفته شده است، می توان دوربین های را از نظر متریک بودن یا نبودن به سه دسته تقسیم کرد.

  • دوربین های متریک
  • دوربین های نیمه متریک
  • دوربین های غیر متریک

که در ادامه به تفصیل به شرح هر کدام از موارد بالا پرداخته می شود.

 

دوربین های متریک:

همانطور که در بالا بیان شد، تا چند سال قبل تنها می توانستیم از دوربین های متریک برای مقاصد فتوگرامتری استفاده کنیم.

دوربین های متریک به دوربین هایی گفته می شود که ساختار درونی دوربین از نظر هندسه تصویربرداری، معلوم و پایدار است.

به عبارتی دیگر پارامترهای کالیبراسیون دوربین که شامل پارامترهای توجیه داخلی و پارامترهای اعوجاج عدسی می باشد، توسط کارخانه سازنده محاسبه و به خریدار داده می شود.

معلوم و ثابت بودن پارامترهای کالیبراسیون، شرایطی را برای دوربین فراهم می کند که از لحاظ ساختار بدنه، جنس بدنه، مقاومت در برابر انبساط و انقباض و همچنین کیفیت عدسی مورد استفاده در بالاترین سطح قرار گیرد.

همه این موارد باعث می گردد که قیمت چنین دوربینی بالا رفته و در دسترس عموم قرار نگیرد.

دوربین متریک

علاوه بر موارد فوق، معمولا در دوربین های متریک از سنسورهای فول فریم استفاده می کنند. به این دلیل که معمولا در سنسورهای فول فریم، ابعاد هر پیکسل بر روی سنسور در حدود ۶ میکرون است.

این مقدار به اندازه ای بزرگ است که بتواند علاوه بر حفظ قدرت تفکیک مکانی، قدرت تفکیک طیفی تصاویر را نیز حفظ نماید. به همین دلیل در این دوربین ها کیفیت تصاویر به مراتب از دیگر دوربین های قطع متوسط یا کوچک بهتر است.

 

دوربین های نیمه متریک:

در تعریفی که بنده از دوربین های نیمه متریک دارم، به ترکیب یک لنز با کیفیت با یک دوربین نیمه حرفه ای و یا حرفه ای، دوربین نیمه متریک یا شبه متریک گفته می شود.

بدین معنی که می توانید با استفاده از یک دوربین دیجیتال با کیفیت موجود در بازار و همچنین استفاده از یک لنز مناسب بسته به کاربرد شما، دوربینی را مهیا کنید که بوسیله آن بتوانید تصویربرداری را با کیفیتی شبیه به دوربین های متریک انجام دهید.

دقت داشته باشید این جمله بدان معنا نیست که بدلیل ضعف نرم افزارهای پردازشی حتما باید دوربین را به حالت متریک نزدیک کرد، که این کار باعث می شود که در عین برخورداری از تصاویر با کیفیت، هندسه تصویربرداری مستحکمی نیز داشته باشید.

دوربین نیمه متریک

اگر بخواهیم بصورت کاملا شفاف در مورد نوع دوربین های مورد استفاده صحبت کنیم، می توان به انواع دوربین های نیمه حرفه ای و حرفه ای کمپانی های بزرگی مثل کانن، نیکون، سونی، فوجی فیلم، لایکا و … اشاره نمود.

منظور از دوربین های نیمه حرفه ای و حرفه ای، دوربین های دیجیتالی است که قابلیت تعویض لنز دارند.

دقت داشته باشید که برخی از قابلیت های این دوربین ها که باعث افزایش قیمت آنها می شود، برای انجام پروژه های فتوگرامتری به هیچ عنوان نیاز نیست.

تفاوت چنین دوربین های بیشتر در زمینه عکاسی و تصویربرداری حرفه ای خود را نشان می دهند. به همین دلیل به افرادی که قصد دارند فتوگرامتری برد کوتاه یا کلوزرنج را به تازگی شروع کنند توصیه می کنم که از پرداخت مبالغ بالا جهت خریداری دوربین های گران قیمت شدیدا خودداری نمایند. اگر به هر دلیل تمایل به پرداخت هزینه های بیشتری دارند، وجوه خود را صرف خرید لنزهای متنوع و با کیفیت نمایند.

 

دوربین های غیر متریک:

دسته سوم از انواع دوربین های مورد استفاده در فتوگرامتری برد کوتاه به دوربین های غیرمتریک تخصیص می یابد.

دوربین های غیرمتریک که معمولا از آنها با عنوان دوربین های کامپکت یا دوربین های خانگی یاد می شود، دارای شرایطی کاملا ناپایدار هستند که توصیه می شود به هیچ عنوان در کاربردهای حرفه ای فتوگرامتری از آنها استفاده نشود.

باید توجه داشت که امروزه با رشد و توسعه نرم افزارهای پردازش تصاویر، این قابلیت نیز وجود دارد که علاوه بر استفاده از دوربین های کامپکت، از دوربین های موبایل نیز جهت تصویربرداری و مدلسازی سه بعدی می توان استفاده نمود. اما اگر قرار باشد که یک پروژه فتوگرامتری حرفه ای را انجام دهید دیگر نمی توانید از چنین دوربین هایی استفاده نمایید.

دوربین کامپکت

همانطور که می دانید در ساختار دوربین های کامپکت یا خانگی، از لنزهایی استفاده شده است. بطوری که با هر بار روشن و خاموش کردن دوربین، مجموعه لنز به بیرون و داخل هدایت می شود.

این امر علاوه بر مستهلک نمودن دوربین، باعث برهم خوردن پارامترهای کالیبراسیون دوربین می شود.

اگر قرار باشد یک پروژه فتوگرامتری صنعتی را با چنین دوربین هایی انجام دهید می بایست قبل از هر پروژه و در همان محوطه کاری، عملیات تصویربرداری از تست فیلد را انجام داده و دوربین را کالیبره نمود. سپس بدون آنکه دوربین را خاموش نمایید، از جسم مورد نظر تصویربرداری کنید.

این امر معمولا کاری بسیار دشوار است که به ندرت در واقعیت اتفاق می افتد.

افزون بر موارد فوق، در دوربین های غیرمتریک از لنزهای بی کیفیت با سطح مقطع کوچک استفاده شده است. یعنی علاوه بر استفاده از مواد غیرمرغوب در ساخت عدسی ها، بدلیل کوچک بودن سطح مقطع عدسی، نور کمی وارد دوربین شده و تصاویر دارای قدرت تفکیک طیفی پایینی هستند.

به همین دلیل توصیه می شود اگر قصد تهیه یک دوربین جهت انجام پروژه های فتوگرامتری برد کوتاه را بصورت حرفه ای دارید، شدیدا از خرید و استفاده از دوربین های کامپکت ممانعت ورزید.

 

نتیجه گیری

با توجه به موارد اشاره شده در بالا می توان اینطور نتیجه گرفت که برای شروع به آموختن و همچنین انجام پروژه های حرفه ای فتوگرامتری، می توان از دوربین های نیمه متریک بخوبی استفاده نمود.

می توانید با خرید یک بدنه دوربین با قیمت مناسب و همچنین با خرید یک یا دو لنز متناسب با شرایط کارتان، وسیله اندازه گیری مناسبی را ایجاد و استفاده نمایید.

دوربین و لنز فتوگرامتری

پاسخ به سوالات متداول:

برای فتوگرامتری برد کوتاه به چه دوربینی احتیاج داریم؟

برای شروع به آموختن و همچنین انجام پروژه های حرفه ای فتوگرامتری، می توان از دوربین های نیمه متریک بخوبی استفاده نمود. می توانید با خرید یک بدنه دوربین با قیمت مناسب و همچنین با خرید یک یا دو لنز متناسب با شرایط کارتان، وسیله اندازه گیری مناسبی را ایجاد و استفاده نمایید.

+

دیدگاهتان را بنویسید

تلفن همراه