فتوگرامتری برد کوتاه چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟

داستان فتوگرامتری برد کوتاه

همانطور که می دانید هدف اصلی در رشته مهندسی نقشه برداری تهیه نقشه از عوارض موجود بر روی زمین است. با توجه به ابعاد عارضه و شرایط پروژه از روش های مختلفی برای تهیه نقشه و مدلسازی عوارض استفاده می شود.

از روش های مرسوم می توان به نقشه برداری زمینی که زیر شاخه علم ژئودزی است، تهیه نقشه با استفاده از تصاویر ماهواره ای که زیر شاخه علم سنجش از دور است، تهیه نقشه با استفاده از رادارها و اکوساندرها که زیرشاخه علم هیدروگرافی است و همچنین تهیه نقشه با استفاده از تصاویر هوایی و یا بردکوتاه که زیر مجموعه علم فتوگرامتری است، اشاره نمود.

در همین راستا با توجه به هدف اصلی سایت و زمینه کاری بنده، قصد دارم شما را با یکی از کاربردی ترین روش های تهیه نقشه آشنا کنم و این روش چیزی نیست جز فتوگرامتری برد کوتاه.
برای شروع بهتر است با تعریف فتوگرامتری آشنا شوید. فتوگرامتری، علم، فن و هنر اندازه گیری و تفسیر از روی تصاویری است که از یک جسم یا منطقه اخذ شده است.

به عبارتی دیگر می توان بیان کرد که فتوگرامتری راهی است برای تهیه نقشه و یا مدل سه بعدی با استفاده از تصاویر دیجیتال یا آنالوگ. بنا به فاصله دوربین تصویربرداری تا جسم، می توان فتوگرامتری را به شاخه های فتوگرامتری فضایی، هوایی، زمینی (بردکوتاه) و همچنین برد ریز تقسیم بندی نمود.

در این مطلب به فتوگرامتری برد کوتاه می پردازیم، اگر میخواهید در مورد فتوگرامتری و شاخه های دیگر آن اطلاعات کسب کنید به مقاله فتوگرامتری مراجعه کنید.

 

فتوگرامتری برد کوتاه چیست؟

طبق تعریف اگر فاصله دوربین شما تا جسم کمتر از ۳۰۰ متر باشد، راهکارهای تهیه نقشه از آن تصاویر در زمره فتوگرامتری برد کوتاه قرار می گیرد.

بعبارتی دیگر اگر تصاویر توسط دوربینی که در دست یک شخص است و از روی زمین (و یا نزدیک به زمین) و نزدیک به جسم تصویربرداری می کند اخذ شوند، می توان با استفاده از الگوریتم های فتوگرامتری برد کوتاه برای تهیه نقشه و مدلسازی آن منطقه یا جسم اقدام نمود.

 

تفاوت فتوگرامتری برد کوتاه و فتوگرامتری هوایی در چیست؟

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که تفاوت اصلی و عمده بین فتوگرامتری هوایی و برد کوتاه در چیست؟! چرا هر دو آنها را «فتوگرامتری» نمی خوانند؟

توجه داشته باشید که تفاوت اصلی بین فتوگرامتری هوایی و برد کوتاه در نحوه تصویربرداری است که این خود باعث می شود که نتوان از الگوریتم های فتوگرامتری هوایی برای برد کوتاه نیز استفاده نمود.

همانطور که می دانید در تصویربرداری هوایی با استفاده از هواپیماهای سرنشین دار، سعی می شود که تصاویر اخذ شده نزدیک به قائم باشند و تصاویر کمترین دورانها را در سه محور داشته باشد.

علاوه بر این فاصله بین مراکز تصاویر تا حد زیادی با یکدیگر برابر است. این فرضیات باعث می شود که الگوریتم های مورد استفاده در پردازش تصاویر هوایی کمی ساده تر شده و راحت تر عملیات تبدیل تصویر به نقشه انجام شود.

اما در فتوگرامتری برد کوتاه چنین فرضیاتی وجود ندارد. اگر توجه داشته باشید در تصویربرداری برد کوتاه، شخص با استفاده از دوربینی که در دستش دارد از زوایای مختلف و بصورت “همگرا” تصویربرداری می کند و این باعث می شود که زاویه تصاویر نسبت به جسم بصورت قائم نبوده و همچنین فاصله مراکز تصاویر با یکدیگرتفاوت داشته باشد.

به همین دلیل دیگر نمی توان از الگوریتم های فتوگرامتری هوایی استفاده نمود.همین موارد باعث می شودکه الگوریتم های فتوگرامتری کمی تغییر کرده و در نتیجه باعث بوجود آمدن شاخه ای به نام فتوگرامتری برد کوتاه می شود.

تا اینجا تفاوت کلی فتوگرامتری برد کوتاه با فتوگرامتری هوایی را متوجه شدید. حال می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که اصلا چرا فتوگرامتری برد کوتاه؟

 

فتوگرامتری برد کوتاه مزایا، معایب و کاربردهای آن

گفتیم که با استفاده از روش فتوگرامتری می توانیم بوسیله اخذ، پردازش و آنالیز بر روی تصاویر، اندازه گیری های مورد نیاز را جهت تهیه نقشه و یا مدلسازی انجام دهیم.

گاهی تهیه نقشه از یک منطقه وسیع است که از فتوگرامتری هوایی استفاده می شود و گاه تهیه نقشه و مدل از یک جسم کوچک است که از فتوگرامتری برد کوتاه استفاده می شود.

در بحث فتوگرامتری برد کوتاه هدف تهیه نقشه، مدلسازی و اندازه گیری اجسام کوچک تر از یک منطقه وسیع است. برای مثال تهیه حجم یک گودال خاکبرداری شده و یا مدلسازی یک قطعه صنعتی، یک بنای تاریخی یا یک شیء باستانی و …. .

پس با استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه و الگوریتم های آن می توانیم از هر آنچه که در نزدیکی ماست و اندازه آن به نحوی است که یک شخص بتواند از آن تصاویری را اخذ نماید، نقشه و یا مدل تهیه نماییم.

با توجه به توضیحات ارائه شده می توان کاربردهای وسیعی را برای تکنیک فتوگرامتری برد کوتاه متصور شد.

با در نظر گرفتن سرعت و دقت بالا، هزینه پایین نسبت به دیگر روش ها و سادگی اجرا، می توان به استفاده از این تکنیک در صنعت، میراث فرهنگی، طرح های عمرانی، کاربردهای پزشکی، هنرهای تجسمی و غیره اشاره نمود.

اگر می خواهید از کاربردهای این علم در پزشکی اطلاعات بیشتری کسب کنید مقاله کاربردهای فتوگرامتری برد کوتاه در پزشکی را مطالعه کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تهیه نقشه از تصاویر هوایی مقاله نقشه برداری با پهپاد فتوگرامتری را مطالعه کنید.

 

کاربردهای فتوگرامتری برد کوتاه در صنعت

بطور کلی از تکنیک برد کوتاه در صنعت، جهت مدلسازی قطعات برای کنترل کیفیت ساخت، مهندسی معکوس و یا مدلسازی رفتار و تغییر شکل جسم پس از آزمایش های صورت گرفته بر روی آن استفاده می شود. یکی از دغدغه های اغلب مهندسین در زمینه ساخت و تولید، مقایسه قطعه تولید شده با مدل طراحی  شده است.

از آنجایی که در اکثر مراکز تولیدی این قطعات، امکان استفاده از دستگاه های پیشرفته اندازه گیری نظیر CMM وجود ندارد، یکی از بهترین راه حل ها برای مدلسازی قطعه تولید شده و مقایسه آن با مدل طراحی شده استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه است.

کاربرد دیگری که می توان برای برد کوتاه در صنعت متصور شد، مدلسازی قطعات صنعتی است جهت مهندسی معکوس. یکی از راه های رسیدن به طرح اولیه برای محصولاتی که وارداتی هستند و هیچ نقشه ای از آنها موجود نیست، استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه است.

برای مثال در صنعت هوایی برای ساخت قطعات و یا ترمیم بدنه هواپیما، در صنعت خودروسازی برای ساخت لوازم یدکی و غیره می توان از روش های موجود در فتوگرامتری برد کوتاه به راحتی بهره جست.

 

فتوگرامتری برد کوتاه صنعتی

کلوزرنج صنعتی و فتوگرامتری برد کوتاه
یکی از چالش هایی که در آزمایش های صنعتی وجود دارد، بحث “اندازه گیری” است. شاید بتوان با دستگاه های موجود از پس آزمایش های مختلف به خوبی برآمد اما مبحث اندازه گیری در آزمایش ها همیشه چالش برانگیز بوده و یکی از دغدغه های مهندسین فعال در این زمینه است.

برای مثال اندازه گیری میزان تغییر شکل بدنه خودرو پس از تصادف برای مهندسین مکانیک و یا طراحان صنعتی، میزان تغییرشکل ملخ و یا بال هواپیما پس از آزمایش تونل باد برای مهندسان هوافضا، میزان خمش در تمامی قسمت های یک تیر فولادی و یا بتنی پس از آزمایش بارگذاری برای مهندسان عمران و امثالهم.

انجام چنین آزمایش هایی با دستگاه های موجود دیگر به امری معمولی تبدیل شده است اما اندازه گیری هایی که به آنها اشاره شد هنوز هم چالش برانگیز بوده و جزئی از مسائل پیچیده آزمایش ها به شمار می رود. فتوگرامتری برد کوتاه با مزایایی که دارد می تواند از پس اکثر چنین مشکلاتی به راحتی برآمده و اندازه گیری ها را با دقت های قابل قبولی انجام دهد.

فتوگرامتری برد کوتاه

 

تست تصادف خودرو با فتوگرامتری برد کوتاه

یکی از کاربردهای فتوگرامتری صنعتی در زمینه کنترل کیفی قطعات و سازه های ساخته شده پس از طراحی است. در این ویدئو با استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه مسطح بودن لبه بیرونی یک فلج بررسی می شود.

در این پروژه از روش تارگت مبنا و نرم افزار استرالیس (Australis) استفاده شده است، به طوریکه از تارگت کددار جهت توجیه تصاویر و از تارگت های ساده جهت بررسی سطح استفاه گردیده است.

 

کاربردهای فتوگرامتری برد کوتاه در صنعت ساختمان

از فتوگرامتری برد کوتاه در صنعت ساختمان می توان در دو بخش استفاده نمود. بخش اول مربوط به امور آزمایشگاهی و اندازه گیری تست های مورد نیاز در صنعت ساختمان است و بخش دوم به مسائلی مربوط به جابجایی سنجی ساختمان ها و سازه های بلند، رفتارسنجی دیواره های گودبرداری و همچنین مدلسازی نماهای ساختمانی اشاره دارد.

در زمینه انجام اندازه گیری های دقیق در آزمایش های مربوط به امور عمرانی، می توان به اندازه گیری آنالیزهای استرس و استرین و همچنین میزان خمش و پیچش در تیرهای بتنی و فولادی اشاره کرد.

فتوگرامتری برد کوتاه در جابجایی سنجی تیر

علاوه بر این می توان از فتوگرامتری برد کوتاه در زمینه مدلسازی کانال جهت بررسی توپوگرافی بستر کانال در اطراف سازه های هیدرولیکی به خوبی استفاده نمود. در این مورد، بستر کانال در دو یا چند مرحله تصویربرداری و مدلسازی شده و سپس توپوگرافی های بدست آمده در این مراحل با یکدیگر مقایسه می شوند.

برداشت توپوگرافی بستر کانال با فتوگرامتری برد کوتاه

منحنی میزان با کلوزرنج

در رابطه با بخش دوم می توان به انجام اندازه گیری های دقیق در زمینه رفتارسنجی سدها، ساختمان ها و سازه های بلند و همچنین دیواره های گودبرداری اشاره نمود. در این موارد می توان با استفاده از تصویربرداری در مراحل و اپک های زمانی مختلف، میزان و جهت جابجایی سازه ها و دیواره های بناها را بررسی نمود.

داستان فتوگرامتری برد کوتاه

جهت بررسی جابجایی و رفتار سازه ها می توان از دو هر دو روش تارگت مبنا و بدون تارگت استفاده نمود. به هر حال می بایست تعدادی از نقاط یا تارگت ها را بعنوان تارگت های کنترل، و مابقی نقاط را بعنوان تارگت های چک در نظر گرفت و رفتار آنها را مورد بررسی قرار داد.

یکی دیگر از کاربردهای بسیار پراهمیت و جالب فتوگرامتری برد کوتاه در صنعت ساختمان، مدلسازی نماهای ساختمانی جهت مستندگاری و همچنین برای تهیه نقشه ازبیلت جهت طراحی معماری نماست.

یکی از اموراتی که نقشه برداران در این زمینه انجام می دهند این است که با استفاده از توتال استیشن تمام جزئیات نمای ساختمان تازه ساخت را برداشت کرده و نقشه تهیه شده را به مهندس معمار جهت طراحی نما تحویل می دهند. این کار معمولا کمی زمانبر و خسته کنندست.

علاوه بر این به تناسب زمانی که به جهت این امر صرف می شود نتیجه مطلوبی بدست نمی آید.

اما می توان با استفاده از یک دوربین تصویربرداری و اخذ چند تصور از آن نما، تصویری ارتو (ارتوفتو) تهیه نمود و با ترسیم خطوط مورد نظر، نقشه ای با جزئیات بالا تهیه کرد. علاوه بر این به جهت اینکه از نما، ارتوفتو تهیه شده، مهندسین معماری می توانند با دیدی بهتر به طراحی نما بپردازند.

داستان فتوگرامتری برد کوتاه

 

یکی از مهمترین کاربردهای فتوگرامتری برد کوتاه، مدلسازی صورت و اندام انسان ها برای مقاصدی نظیر مجسمه سازی، پرینت سه بعدی، مقاصد پزشکی و … می باشد. در این قسمت تصاویری از یک مدل تهیه شده از صورت انسان را مشاهده خواهید کرد.

مدلسازی اندام ها با استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه

یکی دیگر از کاربردهای فتوگرامتری برد کوتاه مدلسازی اندام انسان است.

در تصاویر زیر مدل سه بعدی ساخته شده از صورت انسان بوسیله فتوگرامتری برد کوتاه را مشاهده می کنید.

مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
مدل سه بعدی با بافت واقعی

 

مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
مدل سه بعدی صورت بدون بافت واقعی

 

مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه

مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه

 

مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
ابر نقاط مدل تهیه شده
مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
تراکم بالای ابر نقاط
مدلسازی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
ابر نقاط مدل تهیه شده
ابرنقاط مدل سه بعدی صورت انسان با فتوگرامتری برد کوتاه
ابر نقاط مدل تهیه شده

 

جابجایی سنجی با استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه

با وجود اینکه فتوگرامتری بردکوتاه در حوزه مهندسی عمران به ویژه جابجایی سنجی سازه های بزرگ مقیاس خیلی متداول نشده است، اما پروژه های موفق اجرا شده در این زمینه گویای پتانسیل بالای این روش در این حوزه است.

امروزه با در دسترس بودن دوربین های پیشرفته رقومی ارزان قیمت، امکان اخذ و پردازش نرم افزاری تصاویر رقومی، و درکل کم هزینه تر و آسانتر شدن پیاده سازی سیستم های فتوگرامتری، امکان به کارگیری بیش از پیش تکنیک های فتوگرامتری به عنوان جایگزینی برای روش های سنتی جابجایی سنجی در پروژه هایی با مقیاس بزرگ، توجیه بیشتری یافته است.

در این مقاله سعی بر آن است که در قسمت های مختلفی که در این مقاله و چند مقاله آتی ارائه خواهد گردید، روش های جابجایی سنجی، جابجایی سنجی بروش برد کوتاه و روند اجرایی یک پروژه به طور مختصر بیان گردد.

تغییر شکل و روش های تعیین آن

منظور از جابجایی تعیین مقدار و جهت حرکت جزئی نقاط بر روی جسم یا عارضه نسبت به یک سیستم مختصات معین و ثابت (مرجع) است.

از روی همین اصل سه فاکتور اساسی در انتخاب یک روش مناسب برای اندازه گیری جابجایی به قرار زیر است:

  • میزان جابجایی
  • فرکانس یا میزان نرخ تغییرات
  • دقت مورد نیاز

بنابراین شبکه ای که برای تعیین میزان جابجایی طراحی می شود باید دارای قابلیت های زیر باشد:

  • شبکه باید دقت مورد نیاز ما را در تعیین مختصات نقاط تعیین نماید.
  • شبکه دارای استحکام لازم جهت تکرار پذیری در محاسبات را داشته باشد.
  • قابلیت پذیرش انواع مختلفی از داده ها را داشته باشد.
  • برای هر نوع اطلاعات از آنالیز و ارزیابی خاصی استفاده نماید.

میزان جابجایی مطلق را با داشتن یک مرجع می توان به دست آورد، که تعیین سیستم مختصات مرجع با توجه به شرایط شبکه و طراحی انتخاب می شوند. از دو تکنیک برای بدست آوردن مرجع استفاده می شود.

  • روش های سنتی که شامل دوربین؛ تئودلیت، توتال و …
  • روش های فتوگرامتری با دوربین های متریک و شرایط ایده آل

در روش های نقشه برداری امکان دید بین ایستگاه های همسایه باید وجود داشته باشد، اگر فقط قرائت طول را انجام دهیم تکنیک مثلث بندی میزان جابجایی مطلق را در اختیار ما قرار می دهد و اگر قرائت زوایا به آن اضافه شود، می توان موقعیت نقاط را با دقت بیشتری محاسبه نمود و برای تعیین میزان جابجایی از آن استفاده کرد.

همانطور که گفته شد روش نقشه برداری سنتی دارای محدودیت هایی در وسایل، امکان دید و پوشش سراسری می باشد، و روش های فتوگرامتری نیز احتیاج به نرم افزار و سخت افزار مخصوص به خود دارند.

هریک از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند که در این مقاله سعی بر تشریح اندازه گیری جابجایی به روش فتوگرامتری شده است.

 

ثبت تصویر ,فتوگرامتری برد کوتاه, جابجایی سنجی, تیر T شکل

ثبت تصویر برای جابجایی سنجی تیر T شکل

 

ضرورت استفاده از روش فتوگرامتری برد کوتاه

همانطور که گفته شد روش های فتوگرامتری برد کوتاه برای کنترل جابجایی مناسب هستند زیرا عکس بدون تماس مستقیم از جسم گرفته می شود و امکان ایجاد یک مدل کامل از سطح شعی وجود دارد.

در این روش با داشتن مختصات نقاط به تعداد محدود می توان تعداد بیشماری نقطه بر روی عارضه اندازه گیری کرده و جابجایی نقاط را با تراکم بیشتر بدست آورد و این امر از نظر زمانی بسیار با صرفه تر از روش های نقشه برداری است.

در مناطقی که امکان حظور عامل انسانی وجود ندارد (مناطق خطرناک) به راحتی می توان جابجایی عوارض را تحت کنترل داشت (کارخانجات پتروشیمی، ذوب آهن، انرژی اتمی و …).

از آن جایی که زمان جمع آوری اطلاعات به صورت آنی (لحظه ای) است می توان جابجایی با فرکانس های بالا را نیز تعیین کرد. زیرا همه نقاط موجود در تصویر بصورت همزمان ثبت می شوند. بنابراین تغییرات ناگهانی و با فرکانس های بالا قابل شناسایی است.

 

 

نمونه هایی از کاربرد فتوگرامتری برد کوتاه در تعیین میزان جابجایی

البته استفاده از لیزر اسکن به عنوان یک روش فتوگرامتری مقرون به صرفه نمی باشد، زیرا لیزر اسکنرهای موجود در بازار برای کاربردهای کنترل کیفیت که نیاز به دقت های زیر میلیمتر دارند بسیار گران قیمت است که توجیه اقتصادی درستی ندارد.

بنابراین می توان از روش های فتوگرامتری برد کوتاه که از نظر هزینه به صرفه می باشد استفاده کرد، البته برای به دست آوردن مقدار دقیق احتیاج به استفاده از امکانات فتوگرامتری با دقت بالا است که این موضوع شامل سخت افزار و نرم افزار های خاص و عامل انسانی آگاه می باشد.

بنابراین در پروژه های کوچک استفاده کردن از روش فتوگرامتری برد کوتاه مقرون به صرفه است و در مجموع استفاده از روش های فتوگرامتری برد کوتاه برای تعیین میزان تغییر شکل و کنترل کیفیت، با توجه به مزایای ذکر شده و همچنین توسعه روز افزون این روش در اکثر کشور های پیشرفته دنیا، به عنوان بهترین روش انتخاب گردید.

مهمترین مزیت این سیستم عبارت است از پایین بودن زمان مشاهدات صحرایی و از آن مهم تر نا محدود بودن تعداد نقاط انتخابی برای رفتار سنجی موضوع نسبت به روش ژئودزی است. از مهمترین مزیت های به کارگیری روش فتوگرامتری برد کوتاه نسبت به روش ژئودزی به قرار زیر است:

  • مدت زمان کم اخذ داده ها و پردازش سریع
  • در ارتباط مستقیم نبودن با شی مورد نظر
  • استخراج داده ها با دقت و دانسیته بالا
  • قابلیت بالای بکارگیری در جاهایی که خطر پخش مواد مضر وجو دارد
  • قابلیت ورود به سیستم های GIS Based ، CAD Based
  • امکان استفاده از تصاویر Thermal
  • بازسازی سریع در لابراتوار و کم هزینه بودن این روش
  • مشکل بودن ایجاد ارتباط بین ایستگاه های ژئودتیکی و ساده بودن و قابلیت انعطاف پذیری بالا در ایستگاه گذاری فتوگرامتری برد کوتاه
  • دستیابی به اطلاعات همگن
  • اندازه گیری همزمان تمام نقاط شی
  • بکارگیری در حالت آنی Real Time
  • دستیابی به دقت های بالاتر از ۱:۱۰۰۰۰۰ با توجه به پیشرفتهای اخیر در تولید CCD

 

مدلسازی سه بعدی آثار و بناهای تاریخی با فتوگرامتری برد کوتاه

از کاربردهای تکنیک فتوگرامتری برد کوتاه می توان به مدلسازی سه بعدی آثار و بناهای تاریخی اشاره کرد که جوابگوی بسیاری از نیازهای مرمتگران، معماران و یا دیگر فعالان حوزه میراث فرهنگی در حوزه مستندنگاری آثار و بناهای تاریخی می باشد.

از آنجایی که این آثار از اشکال منظم هندسی برخوردار نیستند، با روش های معمول و ساده برداشت نمی توان آنها را مدلسازی و مستند نمود. به همین دلیل می بایست از روش هایی استفاده کرد که پیچیدگی های جسم را به خوبی مدلسازی کرده و بتوان با تمام جزئیات آن را مستندنگاری کرد.

تولید مدل سه بعدی جهت پرینت سه بعدی و ساخت ماکت

در زیر تصاویری مربوط به یک کاربندی را مشاهده می کنید که توسط آقای امامی اخذ و تولید شده اند. در تصویر اول بنای اصلی را مشاهده می کنید که حدود ۳۰ تصویر از آن اخذ شده است.

مدلسازی سه بعدی بناهای تاریخی با فتوگرامتری برد کوتاه

پس از اخذ تصاویر و پردازش آنها در نرم افزار متاشیپ مدل سه بعدی به صورت زیر بدست آمده است.

مدلسازی سه بعدی بناهای تاریخی با فتوگرامتری برد کوتاه

پس از تولید مدل سه بعدی نهایی، این مدل از نرم افزار خروجی گرفته شده و به پرینتر سه بعدی جهت چاپ سه بعدی ارجاع داده می شود. در نهایت خروجی پرینت سه بعدی به صورت زیر بدست آمده است.

مدلسازی سه بعدی بناهای تاریخی با فتوگرامتری برد کوتاه

 

آقای امامی از فعالان حوزه میراث فرهنگی و ساخت ماکت هستند که توانسته اند با مشاهده دوره آموزشی فتوگرامتری برد کوتاه به چنین نتیجه ای دست پیدا کنند.

 

مستندنگاری از بناهای تاریخی

در زیر تصاویر مربوط به مستندنگاری نقوش دوره ساسانی در محوطه تاریخی نقش رستم را مشاهده می نمایید. جهت مستندنگاری این آثار از تکنیک تصویربرداری فتوگرامتری برد کوتاه استفاده شده است. به دلیل ارتفاع زیاد این نقوش، از روش های مختلفی جهت تصویربرداری استفاده گردید.

 

closerange_ir_1

closerange_ir_3

 

closerange_ir_5

closerange_ir_4

 

نمونه ای از ارتوفتو تهیه شده از یکی از نقوش

کلوزرنج، ارتوفتو

 

ترسیم بر روی ارتوفتو و طراحی نقوش در محیط اتوکد

فتوگرامتری، ارتوفتو، نقش رستم

 

جهت دریافت تصاویر ارتو از تمامی نقوش مربوط به محوطه تاریخی نقش رستم و نقش رجب می توانید با ما تماس حاصل نمایید.

 

با توجه به پیشرفت های قابل توجهی که فتوگرامتری برد کوتاه در چندسال اخیر داشته است، این امکان فراهم گردیده که بتوان اجسام پیچیده نظیر اثر زیر را به خوبی مدلسازی نمود و از آن نقشه های مختلفی تهیه کرد.
در ادامه مجموعه تصاویری را مشاهده خواهید کرد که از مجسمه سر گاو موجود در تخت جمشید گرفته شده و پس از پردازش های لازم، خروجی های متفاوتی از آن تهیه شده است.

 

گزیده ای از تصاویر اخذ شده از مجسمه سر گاو

_DSC0003  _DSC0005  _DSC0007  _DSC0009  _DSC0012  _DSC0014  _DSC0016  _DSC0018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مدل سه بعدی بدست آمده پس از پردازش اتوماتیک تصاویر

۱

۲

۴

۵

 

مدل ابر نقاط سه بعدی متراکم

۶

۷

 

تهیه مقاطع (Section) از ارتفاعات مختلف

۸

۹

 

مشاهده کیفیت بافت واقعی اثر (Texture)

۱۱

۱۲

 

 

کاربرد فتوگرامتری در کاوش های باستان شناسی

کاربرد فتوگرامتری در کاوش های باستان شناسی

طی ده سال گذشته استفاده از تکنولوژی های دیجیتال نظیر GIS، نقشه برداری، مدلسازی سه بعدی، سنجش از دور و فتوگرامتری در سایت های باستان شناسی جهت مقاصد مختلف رشد چشمگیری داشته است. یکی از روش هایی که به شما امکان مدلسازی سه بعدی با جزئیات بسیار بالا را می دهد، روش فتوگرامتری است.

در فتوگرامتری می توانید با استفاده از یک دوربین غیرمتریک با رزولوشن بالا، تصاویری مختلف از جسم مورد نظر اخذ نموده و پس از پردازش در نرم افزارهای خاص کلوزرنج، به مدل های سه بعدی با کیفیت بالا دست پیدا کنید.

از جمله مزایای این روش می توان به سرعت بالا در اخذ و پردازش تصاویر و همچنین هزینه کمتر نسبت به دیگر روش های مدلسازی اشاره نمود.

 

مدل سه بعدی سایت باستان شناسی با فتوگرامتری برد کوتاه

مدل سه بعدی سایت باستان شناسی با فتوگرامتری برد کوتاه

مدل سه بعدی سایت باستان شناسی با فتوگرامتری برد کوتاه

 

5 گزارش کاربردی از پروژه فتوگرامتری برد کوتاه

ژئودتیک سیستمز (Geodetic Systems)، یکی از کمپانی های پیشرو در زمینه تولید سیستم های پرتابل و بدون تماس فتوگرامتری در جهان است. این شرکت در زمینه اندازه گیری های دقیق در صنعت هواپیماسازی، خودروسازی، کشتی سازی و دیگر صنایع فعالیت دارد. در این پست چند گزارش بسیار کاربردی از این کمپانی برای علاقمندان به فتوگرامتری صنعتی ارائه شده است.

این 5  گزارش را می توانید از لینکهای زیر دانلود کنید:

فتوگرامتری برد کوتاه در صنعت

این مطلب چقدر براتون مفید بود؟

از 1 تا 5 امتیاز بدید.

میانگین امتیاز: 3.3 / 5. تعداد رای: 11

اولین نفر باشید که امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

تلفن همراه