نحوه محاسبه ی ارتفاع پرواز طبق دستورالعمل سازمان نقشه برداری
آخرین بروزرسانی: 27, اردیبهشت, 1402
سازمان نقشه برداری در تاریخ خرداد ماه 1399 یک دستورالعملی رو در رابطه با تهیه نقشه و اطلاعات مکانی به کمک پهپاد ارائه کرد که اگر شما به صفحه 10 این دستورالعمل مراجعه کنید یک جدولی رو میبینید که یه سری نکات و اعداد و ارقام رو داخلش نوشته و بالای این جدول دارید میبینید که وضوح اپتیکی این تصویر رو نوشته، یعنی اسمی از وضوح اپتیکی تصویر آورده.
در این مطلب قصد دارم در رابطه با وضوح اپتیکی صحبت کنم، ببینین چطور ما باید وضوح اپتیکی پرنده مون رو محاسبه کنیم و بعد چطور از طریق این وضوح اپتیکی ارتفاع پرواز رو محاسبه کنیم. پس لطفا تا انتهای مطلب با من همراه باشید. شش دانگ حواستون اینجا باشه چون یه بحث بسیار مهمی رو میخوام با شما داشته باشم.
آنچه در این مطلب می خوانید
مفهوم GSD
ببینید دوستان ما یک فاکتوری رو داریم به اسم GSD یا ground sampling distance که اکثر شما شاید در موردش بدونید و در موردش اطلاع داشته باشید. اگر اطلاعات مفصلی میخواید این مقاله رو مطالعه کنید: GSD چیست و چطور آنرا محاسبه کنیم؟
اما مختصر و مفیدش این میشه که، GSD به ما میگه که یک پیکسل بر روی تصویر چه ابعادی رو بر روی زمین داره به ما نشون میده.
وقتی که میگن GSD این تصویر 2 سانت هست یعنی هر پیکسل این تصویر 2 سانتی متر هست بر روی زمین. میدونید یه پیکسل هم مربعیه، طول و عرضش یکسان هست.
این رو ما بهش میگیم GSD و معمولا زمانیکه توی محاسباتمون، محاسبات ارتفاع پرواز در اپلیکیشنهای پرواز داریم ارتفاع پروازمون رو تنظیم میکنیم حواسمون به این GSD هست که برای مثال GSD مون اگر میخوایم نقشه یک پونصدم تهیه کنیم بین 3 تا 5 سانتی متر باشه.
اما حالا من یه نکته رو میخوام بهتون بگم که این GSD 3 تا 5 سانتی متر دقیقا این چیزی نیست که در دستورالعمل سازمان نقشه برداری وجود داره. اما این بحث یا وضوح اپتیکی تصاویر چی هست؟
مفهوم GRD
فاکتور دیگری رو داریم به اسم GRD، ground resolved distance. منظور از ground resolved distance چی هست؟
ببینید، در بحث GSD قانونا ما باید اگر برای مثال GSD مون 2 سانتی متر یا 3 سانتی متر هست باید بتونیم یک آبجکتی که روی زمین ابعادش 3 سانتی متر هست رو داخل تصویر بتونیم تشخیص بدیم اما در واقعیت این اتفاق نمی افته. چرا؟
چون محاسبه GSD یا بهتر بگم محاسبه وضوح تصویر فقط بر مبنای GSD نیست، چون GSD بر حسب فاصله کانونی، ارتفاع پرواز و پیکسل پیچ یا اندازه هر پیکسل بر روی سنسور داره محاسبه میشه. اما یک سری آیتم ها داخلش در نظر گرفته نمیشه.
آیتمهایی مثل کیفیت لنز، مثل سرعت پرنده، مثل…، در کل وضوح کلی تصویر از نظر روشنایی در نظر گرفته نمیشه.
به همین خاطر هست که وقتی شما GSD رو 3 سانتی متر میذارید در تصویرتون یک آبجکت که 3 سانتی متر باشد رو نمیتونید تشخیص بدید، یک بحثی اینجا به وجود میاد به نام GRD یا ground resolved distance که به شما ابعاد یک آبجکتی که بتونید روی تصویر تشخیص بدید رو داره میگه.
حالا میخواهیم بدونیم GRD رو چطور باید محاسبه کنیم.
در دوربینهای اولتراکم، دوربینهای هوایی رقومی که معمولا بسیار گران قیمت هستند نسبت GRD به GSD عددی برابر 1 هست. یعنی GRD شون یا اون وضوح اپتیکی تصویر با GSD باهم برابرند.
اما معمولا در دوربینهایی که ما با اون سرکار داریم نسبت GRD به GSD عددی بالاتر از 1 میشه. خب حالا ببینیم GRD رو چطور میتونیم محاسبه کنیم؟
تارگت زیمنس
ببینید دوستان یک تارگتی وجود داره به اسم تارگت زیمنس که شکلش رو دارید تو تصویر میبینید، یک دایره هست به قطر 1 تا 1.5 متر و در بعضی مواقع تا 2 متر.
این دایره رو به 32 یا 24 قسمت باید تقسیم کنید و یک در میون اون رو سفید و مشکی کنید.
روی یک بنر پلات کنید و ببرید در منطقه، زمان پرواز روی زمین اون رو پهن کنید و زمانی که دارید تصویر برداری میکنید این بنر داخل تصویرتون دیده بشه. می تونید تارگت زیمنس رو از اینجا دانلود کنید.
دستورالعمل سازمان میگه که در اون 15 ، 20 دقیقه ای که با پهپاد پرواز می کنید این بنر باید تو اون پلن پروازیتون باشه. در پرواز بعدی هم باید باشه، در تمامی پروازها این بنر باید وجود داشته باشد.
اگر کاری رو دارید انجام میدید که ناظرش سازمان هست و می خواید به سازمان کار را تحویل بدید باید این بنر رو چاپ کنید و در تمامی پلنهای پروازیتون طبق دستورالعملهای جدید قرار بدید.
اما اگر کارفرما، سازمان نقشه برداری نیست، نیازی به این قضیه ندارید، یا GRD پرنده تون رو محاسبه کنید و یا اینکه از اعدادی که ما محاسبه کردیم و اکثر دوستان هم به همین نتیجه رسیدن استفاده کنید.
خب در ادامه ببینیم چطور میتونیم GRD ارتفاع پرواز مناسب رو محاسبه کنیم.
محاسبه GRD پرواز
ببینیم که سازمان نقشه برداری چه فرمولی رو برای محاسبه GRD برای ما در نظر گرفته.
اگر به دستورالعمل مراجعه کنید در صفحه ی 11 این دستورالعمل این فرمول رو برای ما در نظر گرفته که:
GRD برابر است با سینوس 360درجه تقسیم بر تعداد تقسیمات اون دایره ی تارگت ضربدر شعاع دایره ی ابهام. که حالا در مورد هر کدوم از این آیتم ها باهاتون صحبت میکنم.
ما گفتیم که اون دایره ی تارگت زیمنس رو 32 قسمت میکنیم دیگه، 360 تقسیم بر 32 ضربدر شعاع دایره ی ابهام. شعاع دایره ی ابهام چی هست؟
ببینید دوستان همونطور که داخل تصویر میبینید اگر شما کمی بر روی تصویرتون زوم کنید و بر روی اون تارگت زوم کنید، ترجیحا این کار رو با نرم افزارهایی انجام بدید که تصویر رو برای شما پیکسل پیکسلی میکنه و میتونید تعداد پیکسلها رو بشمارید. برای مثال از نرم افزار ACDSee میتونید استفاده کنید یا اینکه تصویر رو ببرید داخل متاشیپ، کاری که من الان دارم انجام میدم. تصویر داخل متاشیپ هست من زوم میکنم و شما یک دایره ی به نسبت طوسی یا سفید رنگی رو این وسط دارید میبینید.
ما به این دایره میگیم دایره ی ابهام. تعداد پیکسل هایی که در قطر این دایره وجود داره رو شما میشمارید، تقسیم بر 2 میکنید میشه تعداد پیکسلهای شعاع دایره ی ابهام. باید بدونید که هر کدوم از این پیکسلها چند سانتی متر هست. برای مثال در این تصویری که دارید میبینید قطر دایره ی ابهام 14 سانتی متر که نصفش میشه 7 پیکسل.
دوستان این تصویر از ارتفاع 75 متری سطح زمین گرفته شده و در یک پرواز نرمال هم انجام شده. شما اگر در اپلیکیشن pics for capture برید و ارتفاع پروازتون رو روی 75 متر قرار بدید میبینید که GSD رو 2.05 میگه. شما لازم هست که این عدد 7 پیکسل رو ضربدر 2.05 کنید که عددی حدودا اگر اشتباه نکنم 14.3 به شما میده. خب این عبارت رو شما محاسبه میکنید.
توجه کنید که این کاری که من دارم برای شما مثال میزنم برای پرنده فانتوم است اما برای هر دوربینی دیگه نمیتونید این رو بسط بدید. یعنی چی؟ یعنی نسبت GRD به GSD فانتوم با دوربین مثلا سونی آلفا سون، سونی آلفا 6000 متفاوته و هر کدام باید جداگانه محاسبه بشه.
خوب اگر شما این عبارت را محاسبه کنید، سینوس 360 تقسیم بر 32 ضربدر 14.3 رو محاسبه کنید به عدد 2.8 میرسید حدودا 2.8. یعنی GRD پرنده فانتوم در ارتفاع دقت کنید دوستان در ارتفاع 75 متری این بدست اومده، میشه 2.8. خب نسبت GRD به GSD برابر است با 2.8 تقسیم بر 2.05 که عددی در حدود 1.4 بدست میاد. من معمولا رو به بالا رند میکنم. یه مقداری سختگیرانه تر برخورد کنیم. پس برای پرنده فانتوم نسبت GRD به GSD عددی در حدود 1.4بدست میاد.
بعضی از دوستان به من پیام دادن که ما 1.3 ، 1.6 بدست آوردیم بعضی مواقع. ببینید به عوامل زیادی هم بستگی داره. اون دوستی که 1.3 بدست آورده بود گفت که من روی تارگت ارتفاع گرفتم و بدون اینکه پرنده حرکت کنه شاتم رو زدم، خب این یکم خوشبینانه است و ما نباید همیشه خوشبینانه در نظر بگیریم چون شرایط واقعی پرواز به این شکل نیست. و دوستی هم که اعداد بالاتری بدست آورده بود در شرایط غیر نرمال این کار رو انجام داده بود و هوا تقریبا گرد و غبار داشته و یا نور مناسب تو محیط نبوده. اما چیزی که من در یک فضایی که نور آفتاب به اندازه کافی بود و پرنده با سرعت 8 متر بر ثانیه در حرکت بود، این رو تست کردم و محاسبه کردم به عدد 1.4 برای نسبت GRD به GSD رسیدم.
خب حالا این 1.4 یا بهتر بگم این 2.8 که ما اینجا بدست آوردیم به عنوان GRD چه کمکی به ما میکنه؟
ما از طریق GRD میتونیم ارتفاع پروازمون رو محاسبه کنیم یا بهتر بگم از طریق GRD، GSD مون رو محاسبه میکنم و از طریق GSD ارتفاع پروازمون رو محاسبه میکنیم.
در دستورالعمل سازمان نقشه برداری نوشته که برای نقشه ی یک دوهزارم با منحنی تراز 1 متر GRD شما باید 10 تا 15 سانتی متر باشه. برای نقشه ی نیم دوهزارم با منحنی تراز 0.5 متر GRD شما باید 5 تا 10 سانتی متر باشه و برای نقشه یک پونصدم با منحنی تراز 25 سانت GRD شما باید 3 تا 5 سانتی متر باشه. بریم ببینیم که توی این حالت ارتفاع پرواز چقدر بدست میاد.
فرض میکنیم میخوایم نقشه یک پونصدم تهیه کنیم، سازمان طبق دستورالعملش به ما گفته که GRD شما باید 3 سانتی متر باشه و حالا میخوایم ببینیم که در این حالت GSD که ما بدست میاریم و بعد از اون ارتفاع پرواز لازمه مون باید چقدر باشه. خوب دوستان GRD به GSD فانتوم شد 1.4. توی این حالت ما GRD داریم، GRD ما 3 سانتی متر هست. 3سانتی متر به GRD برابر است با 1.4 که در نهایت GSD ما میشه 3 تقسیم بر 1.4 میشه 2.14 یعنی توی اپلیکیشن پروازتون که GSD رو دارید تنظیم میکنید شما GSD تون باید 2.14 باشد نه 3 سانتی متر. این رو دقت داشته باشید.
خب ما GSD رو آوردیم 2.14 بریم ببینم که ارتفاع پرواز رو، h رو چطور میتونیم محاسبه کنیم. یک فرمول خیلی ساده وجود داره که قبلا هم در موردش صحبت کردم. فاصله کانونی به ارتفاع پرواز برابر است با پیکسل پیچ به GSD. فاصله کانونی دوربین فانوتم 9 میلی متر هست، ارتفاع پروازمون رو میخوایم محاسبه کنیم. پیکسل پیچ یا اندازه هر پیکسل بر روی سنسور فانتوم عددی برابر با 0.0024 یا 2.4 میکرون و GSD ما هم اینجا 2.14 محاسبه شده بود که این سانتی متر هست و دقت کنید h شما هم از این طریق بر حسب سانتی متر بدست میاد. h میشه 80 متر حالا با یکی دو متر اختلاف. پس اگر شما قصد دارید که نقشه ی یک پونصدم دقیقی رو طبق دستورالعمل سازمان تهیه کنید باید ارتفاع پروازتون روی 80 متر باشه. همین قضیه رو برای ارتفاع پروازهای دیگه، برای مقیاس های دیگه هم شما میتونید استفاده کنید و محاسبه کنید. چه ارتفاع پرواز رو بخواید محاسبه کنید چه GSD رو بخواید محاسبه کنید و چه GRD رو بخواید محاسبه کنید روابط به این شکلی بود که خدمتتون عرض کردم .
دوستان اگر در این قضیه تجربهای دارید، اگر محاسباتی را انجام دادید لطفا نظر خودتون رو با ما به اشتراک بذارید. کامنت کنید. منتظر نظرات و تجربیات شما عزیزان هستیم.
این مطلب چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز بدید.
میانگین امتیاز: 3.4 / 5. تعداد رای: 9
اولین نفر باشید که امتیاز می دهد.
درباره میثم رفیعی
من میثم رفیعی، کارشناسی ارشد فتوگرامتری و عاشق فتوگرامتری برد کوتاه هستم. هدف من از راه اندازی این وب سایت توسعه و شناساندن هرچه بیشتر این علم به جامعه مهندسی کشور است.
نوشته های بیشتر از میثم رفیعیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
نقشه طرح هادی – اهداف، اجزا و مراحل تهیه
نقشه برداری پل – نحوه اجرا و روش ها
حذف عوارض مصنوعی در متاشیپ
راهنمای دریافت پلاک پهپاد
نقشه توپوگرافی – معرفی کاربردها و نحوه تهیه
نقشه برداری کاداستر و ثبتی – تفاوت ها، کاربردها و نحوه تهیه
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی جناب مهندس رفیعی
جناب مهندس
در بررسي انجام شده در شهرهاي مختلف و نوع كار چهار پيمانكار ظاهرا موفق در زمينه خدمات مهندسي فتوگرامتري اين هست كه مشاهده شد ظرفيتي در زمينه ژئودزي به روش ماهواره اي در تيم هاي برداشت در نظر نداشته اند و تخصص زميني را ناديده گرفته شده ، مهمترين عامل منفي در اكثر روش هاي برداشت اين هست كه داده هاي قابل اطمينان از زمين مورد مطالعه برداشت نميشود يا اطلاع ندارند و يا به تجربه و مهارت كافي نرسيده اند
از جمله آن عدم بستن شبكه ژئودزي و تارگت زيمنس در هر منطقه پروازي بطور مثال بافت روستايي،،
ظاهرا در ايجاد شبكه كنترلي از چند ايستگاه به روش rtkاستفاده شده و اين روش كاملا اشتباه س ،.،
حتما و نياز به شبكه مستحكم مسطحاتي و ارتفاعي در زمين مورد مطالعه هست و اكثرا يا اين نوع شبكه ژئودزي را تجربه نكرده و يا در چارت سازماني آنها موجود نيست
در دستور كار جديد با تاييد رياست محترم اين مورد پيشنهاد و در دستور العمل جديد به همراه وجود اطلاعات توصيفي قرارگرفته است
بدين ترتيب مهندس مشاور موظف به توليد نقشه بصورت واحد از يك محدوده بطور مثال شهري يا روستايي است و در دستور كار جديد. بايستي ابعاد زميني كليه قطعات در نقشه و در جهت عقربه ساعت ترسيم و تحويل كارفرما شود
ما از طريق زميني به اين دقت رسيديم و حالا سوال اين است آيا سيستم فتوگرامتري ميتواند به اين صورت نقشه در مقياس ١/٥٠٠ بدست آورد ؟
كارفرما در زمان نظارت با يك متركشي ساده دقت ٤سانتي متر رو طلب ميكند
با توجه به قرارداد مديريت طرح كه اين مشاور با ادارات مختلف منعقد نموده و نظارت برخي از پيمانها را پذيرفته نتايج بدست آمده و حتي تاييد شده در بيشتر مناطق به تاييد نرسيد
خواهشمند است در كانال تخصصي آن استاد محترم اشاره شود در قراردادهاي سال ١٤٠١-١٤٠٢ قطعه اي كه ابعاد آن با زمين مطابقت نداشته باشد مورد تاييد قرار نخواهد گرفت منظور اين هست كليه شكستها دقيقا متركشي و با استفاده از ضريب اندازه ( اسكيل فاكتور) حاصل از اختلاف سيستم l.a لوكال استرنومتريك و بيضوي مبنا سنجش و عدد حاصله برابر يا كمتر از ٤ سانتي متر باشد قطعه مورد تايي خواهد بود
كارفرمايان از ما خواسته اند حداقل ١٠ در صد داده ها بصورت زميني و تحت ssbr coad برداشت و در فرم نظارت لحاظ شود
هم اكنون با انبوهي از پيمانهاي تمام شده و داراي اين گونه نقص مواجه شديم كه حاصل كار تيم هاي با تجربه نيست
با توجه به اينكه سازمان مديريت و برنامه ريزي قيمت بسيار مناسبي را براي خدمات نقشه برداري خصوصا در سال ١٤٠١. و ١٤٠٢ پيش بيني نموده است
شركتهايي كه با كسر قيمت تمام شده و تخفيف هاي بي سابقه و واگذاري به دست دوم هاي كم تجربه بدانند در قراردادهاي جديد اينگونه ميتوانند تاييديه بگيرند و صرف يك نقشه هوايي و چند نقطه كنترل كفايت ندارد
حتما قبل از ارسال چك پلات تهيه شود و همراه با اسناد به نظارت جديد ارائه شود
سلام جناب مهندس رفيعي عزيز
متاسفانه اقدامات تيم هاي پيمانكاري با داشتن سوابق تحصيلي ارشد در گرايش فتوگرامتري به تجربه و علاقه جنابعالي نبوده و مشكلاتي براي شركتهاي مشاوربوجود مي آورند كه گاها به لغو امتياز آنان منجر ميشود و گرديده است
درود خدا بر شما كه اين دسته از همكاران محترم تون نياز مبرم به اين نوع آموزش و تجربه دارند
علت دو عامل مهم ( پله شدگي، و پارالاكس ) و رفع آن را بدست آورده و خواستيم با جنابعالي در ميان بگذاريم
خوشبختانه كليه پيمانهاي سخت ثبتي رو به انجام رسانده و تاييدات نهادهاي نظارتي نظير سازمان نقشه برداري كشور براي حدود ٤ ميليون هكتار و ٢٢٦٠٠ قطعه در تهران و ٤٥٦ هزار قطعه در استانها را بدست آورده ايم و ايرادات تيم هاي پروازي را مرتفع نموده ايم
حتي در بعضي مناطق مجبور به برداشت صد در صد زميني تحت كد ssbr نيز شده ايم
بايستي از ادامه فعاليت گروههاي فاقد تخصص در اين رشته جلوگيري شود و مانع از خسارات بعدي به دولت و مشاوران شد كه نمونه آن بزودي معرفي خواهد گرديد
به نوبه خود از لطف و انتشار بيدريغ تجربيات و دانش جنابعالي تقدير ميگردد
ارادت فراوان
عالی مهندس جان
عالی خسته نباشید.
ممنون از شما دوست عزیز