روش های بررسی دقت نقشه های پهپاد
آخرین بروزرسانی: 27, اردیبهشت, 1402
اگر شما بوسیله پهپاد نقشه برداری می کنید و می خواهید بدانید چطور می توانید دقت نقشه نهایی بدست آمده را بررسی کنید این مطلب را تا انتها بخوانید اما اگر سوال شما این است که بطور کلی دقت نقشه های بدست آمده با پهپاد قابل قبول است یا خیر، مقاله دقت نقشه برداری با پهپاد را مطالعه کنید.
امروزه تهیه نقشه با استفاده از سیستم پهپاد فتوگرامتری یا همان نقشه برداری با پهپاد، روز به روز فراگیرتر شده و هر روز به کاربردهای این سیستم کارآمد افزوده می شود. سوالی که مطرح می شود این است که آیا می توان به دقت نقشه های پهپاد اعتماد نمود؟ آیا روش و تست خاصی برای بررسی دقت نقشه های پهپاد وجود دارد؟
در این مطلب قصد داریم روش هایی را برای بررسی و آزمایش دقت نقشه های تهیه شده بوسیله پهپاد معرفی نماییم.
فایل صوتی این مطلب را هم می توانید از اینجا گوش دهید.
روش اول بررسی دقت نقشه های پهپاد
اولین و ساده ترین روش، مقایسه نقشه تهیه شده با این روش و نقشه تهیه شده به روش نقشه برداری زمینی است. به این ترتیب که پس از عملیات پرواز و پردازش تصاویر و تهیه نقشه دوربین نقشه برداری یا دستگاه جی پی اس در منطقه قرار می گیرد. سپس مختصات چند گوشه از عوارض مشخص در منطقه برداشت می شود. این مختصات حاصله بر روی نقشه تهیه شده به روش پهپاد فتوگرامتری قرار می گیرد.
به این ترتیب می توان اختلاف مختصات ها را محاسبه نموده و با میانگین گیری از این اختلاف ها، می توان دقت کلی نقشه را محاسبه نمود. دقت حاصله بیانگر دقت ارتفاعی و مسطحاتی نقشه حاصل از روش سیستم پهپاد فتوگرامتری است.
روش دوم بررسی دقت نقشه های پهپاد
روش بررسی دوم، کمی دقیق تر از روش اول می باشد. در این روش از نقاط کنترل و نقاط چک در پردازش استفاده می شود. بعنوان مثال اگر پروژه مورد نظر نقشه برداری از منطقه ای به وسعت ۵۰ هکتار و تهیه نقشه ۱/۵۰۰ باشد، به ۴۰ الی ۵۰ نقطه کنترل بر روی زمین مورد نیاز است. علاوه بر این نقاط، ۱۰ الی ۱۵ نقطه نیز بصورت پراکنده در کل منطقه ایجاد نموده که بعنوان نقاط چک در نظر گرفته می شود.
مختصات این نقاط (کنترل و چک ) بوسیله دوربین نقشه برداری و یا بوسیله دستگاه GPS RTK قرائت شده و در هنگام معرفی نقاط کنترل به مدل سه بعدی در نرم افزار فتواسکن، تمامی این نقاط را به مدل سه بعدی معرفی می نماییم.
نکته در این است که پس از معرفی نقاط به نرم افزار، باید نقاط چک را از پروسه optimization مدل سه بعدی خارج نماییم. برای این کار تنها کافیست که تیک کنار نقاط چک را برداریم و فقط از نقاط کنترل در مرحله بهینه سازی یا optimization استفاده کنیم.
این مطلب به این معناست که مدل سه بعدی با استفاده از نقاط کنترل توجیه شده و به دقت مطلوبی می رسد.
پس از optimize کردن، از منوی فایل، گزینه Generate Report را می زنیم. خروجی یک فایل PDF است که حاوی دقت نقاط چک است. هم بصورت تک نقطه و هم بصورت کلی برای تمامی نقاط چک می توان دقت را بررسی نمود.
با انجام هر دو روش بررسی دقت، این نتیجه حاصل می شود که دقت نقشه های حاصل از سیستم پهپاد فتوگرامتری در حد دقت نقشه برداری زمینی بوده با این تفاوت که از نظر زمانی و هزینه بسیار معقول تر و مقبول تر می باشد.
بیشتر بخوانیم:
نمونه پروژه ها و داده های پهپاد
این مطلب چقدر براتون مفید بود؟
از 1 تا 5 امتیاز بدید.
میانگین امتیاز: 0 / 5. تعداد رای: 0
اولین نفر باشید که امتیاز می دهد.
درباره میثم رفیعی
من میثم رفیعی، کارشناسی ارشد فتوگرامتری و عاشق فتوگرامتری برد کوتاه هستم. هدف من از راه اندازی این وب سایت توسعه و شناساندن هرچه بیشتر این علم به جامعه مهندسی کشور است.
نوشته های بیشتر از میثم رفیعی
سوالتان را در کامنتها وارد کنید تا جواب آنرا دریافت کنید